Manje eksplozije u trima IKEA-inim trgovinama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Eksplozivne naprave manje snage i iste konstrukcije eksplodirale su u ponedjeljak u trima IKEA-inim trgovinama u Belgiji, u Nizozemskoj i na sjeveru Francuske, doznaje se u utorak od državnog tužiteljstva u belgijskom gradu Gentu.

Po rijecima glasnogovornice tužiteljstva An Schoonjans, modus operandi slican je u sva tri slucaja, u Gentu, u Eindhovenu i Lilleu . "Primili smo informaciju po kojoj su se eksplozije svugdje dogodile na isti nacin. Eksplodirali su skriveni satni mehanizmi", rekla je. Sve su eksplozije bile manje snage i nisu uzrokovale štetu te nitko nije ozlijeden, dodala je.

U Gentu su jedan zaposlenik trgovine i zaštitar rekli da nakon eksplozije imaju problema sa sluhom. U IKEA-inoj trgovini u tome gradu u ponedjeljak predvecer odjeknule su dvije, gotovo istodobne, eksplozije. "Dva satna mehanizma bila su skrivena ispod paleta u trgovini i daljinski su aktivirana", kazala je glasnogovornica. Trgovina je odmah evakuirana.

O slicnim ekplozijama dojavljeno je iz još dviju IKEA-inih trgovina, u Eindhovenu i Lilleu, dodala je, ne navodeci okolnosti u kojima su se one dogodile. "U vezi smo s pravosudnim vlastima u Eindhovenu i Lilleu i utvrdujemo postoji li veza izmedu ova tri slucaja", istaknula je. Istragu u Belgiji provodi savezna policija. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter