Teški poraz talijanske desnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Definitivno je i kristalno jasno: drugi krug izbora u najvecim talijanskim gradovima poput Milana i Napulja donio je veliku pobjedu ljevici i zadao teški poraz desnici predvodenoj Silvijom Berlusconijem.

Poraz je, odmah kad je postalo jasno da je talijansko biracko tijelo okrenuo leda Berlusconiju, polucio prve oštre reakcije unutar koalicije desnog centra ciji su ugledni predstavnici izjavili kako je sazrijelo vrijeme smjene Silvija Berlusconija kao lidera desnice, koji od 1994. godine neprikosnoveno vlada talijanskom politickom scenom.

Dakle, u Milanu kandidat ljevice Giuliano Pisapia pobijedio je sa 55,10 posto glasova dok je dosadašnja gradonacelnica iz redova desnice, Letizia Moratti, dobila tek 44,89 posto glasova. Rezultat u Napulju je nevjerojatan jer je kandidat opozicijske stranke Italia dei valori, bivši istražni sudac Luigi De Magistris dobio cak 65,20 posto glasova a kandidat desnice, poduzetnik Giannui Lettieri, tek 34,2 posto glasova.

U regiji Friuli Venezia Giulia ljevica je pobijedila u svim vecim gradovima poput Pordenonea, Monfalconea, Gorizie te u Trstu gdje je kandidat ljevice Roberto Cosolini pobijedio sa 57,51 posto glasova, a kandidat desnice Roberto Antonione ostao na 42,5 posto. Ljevica je pobijedila i na izborima za tršcansku regiju, gdje je dosadašnja predsjednica Maria Bassa Poropat potvrdila mjesto sa 58,67 posto glasova.

Velika koalicija lijevog centra pobijedila je u gotovo svim opcinama, gradovima i pokrajinama gdje se glasalo pa je lider ljevice Pierluigi Bersani izjavio da je talijansko biracko tijelo dao jasan znak da želi promjenu da se želi osloboditi tereta berluskonizma kao metode vladanja.

Zanimljivo i amblematicno: desnica predvodena Berlusconijem doživjela je poraz i u malom mjestu Arcore u srcu Lombardije, gdje se nalazi privatna rezidencija (ogromna renesansna vila) talijanskog premjera.

Lider ljevice Bersani je javno zatražio ostavku Silvija Berlusconija, to su isto javno zatražili ostali lideri ljevice i centra: Antonio Di Pietro, Pier Ferdinando Casini a bivši Berlusconijev suradnik i danas protivnik Gianfranco Fini je rekao da poraz u Milanu i Napulju znaci da je došlo vrijeme da se berluskonizam arhivira.

Politicka analiza opcinskih izbora zajednicka je svim komentatorima koji podsjecaju da je sam Berlusconi na pocetku izborne kampanje prije dva mjeseca najavio da ce izbor glasaca u Milanu znaciti potvrdu snage njegove koalicije. On je tokom cijele izborne kampanje vodio oštru borbu protiv ljevice, okomio se na «komunjare», na «crvene vragove» na «nasljednike staljinizma», napao kandidata opozicije u Napulju kao predstavnika «kaste istražnih sudaca» koji ga godinama, kako on veli, proganjaju.

Upravo su komunisti poput Giuliana Pisapie, koji je clan stranke Komunisticke obnove (Rifondazione comunista) ili poput bivšeg istražnog suca Lugija De Magistrisa zadali teški udarac premjeru.

Od danas talijanska je politicka scena drasticno izmijenjena: Berlusconi se najviše mora paziti koalicijskog partnera Sjeverne Lige koja je na tim izborima izgubila gotovo u svim vecim gradovima sjevera. Ocito se savez sa Berlusconijem pretvorio u omcu, pa bi ga lider sjevernjaka Umberto Bossi mogao uskoro napustiti. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter