Strauss-Kahn daje milijune dolara za obranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši celnik Medunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn, optužen za pokušaj silovanja sobarice u hotelu u New Yorku, angažirao je vrhunske odvjetnike na celu s Benjaminom Brafmanom, koji bi ga uz milijunske honorare trebali spasiti od zatvora, piše u nedjelju Los Angeles Times.

"Ako ste u New Yorku i imate gomilu problema, Ben je momak kojeg trebate zvati", kazao je odjetnik iz Los Angelesa Mark Geragos, koji je suradivao s Brafmanom u ranim fazama obrane Michaela Jacksona od optužbi za seksualno zlostavljanje djece. Medu Brafmanovim ostalim slavnim klijentima su Sean "Diddy" Combs, Jay-Z, bivša zvijezda NFL-a Plaxico Burress i niz newyorških gangstera.

Geragos i Charles Ross, Brafmanov bivši partner, opisuju ga kao pametnog i lukavog ispitivaca svjedoka sa zanimljivim smislom za humor. "Malo mu je tko ravan u sudnici, a iza toga stoji jako marljivi rad", kazao je Ross.

Odvjetnici koji su radili s Brafmanom kažu da je njegova tehnika cesto odabrati jedno ili dva cinjenicna pitanja i, pocevši od publiciteta uoci sudenja, "udariti" po njima. U ovom slucaju predvidaju da ce obranu temljiti oko mlade žene koja je optužila Strauss-Kahna, izvlaceci svaku slabost u njezinoj prici ili karakteru do koje mogu doci.

Strauss-Kahn je za obranu angažirao i Williama Taylora III, vodeceg washingtonskog odvjetnika koji ga je prije par godina zastupao u internoj istrazi MMF-a zbog afere sa ženom koja je radila u Fondu.

Brafman i Taylor su zaposlili vojsku istražitelja, ukljucujuci bivše tužitelje i policajce koji navodno vec iskapaju takve stvari kao što su podaci snimljeni na elektronickim kljucevima koji se koriste za otvaranje vrata hotela i detalje iz života žrtve u Gvineji, gdje je živjela prije nego je došla u New York prije sedam godina. Ocekuje se da ce Strauss-Kahn tvrditi kako je 32-godišnja žena pristala na seks s njim.

Pored njih, u obranu je ukljucena i Marina Ein, savjetnica za odnose s javnošcu iz Washingtona. The Los Angeles procjenjuje da ce racun za odvjetnike iznosti više milijuna dolara, za obranu covjeka koji je prije nego li je dospio u nevolje pregovarao o europskoj dužnickoj krizi i odmjeravao izglede da se kandidira za predsjednika Francuske.

Strauss-Kahn (62) i njegova supruga Anne Sinclair, bogata nasljednica i bivša francuska televizijska novinarka, sada iz njegovog kucnog pritvora u luksuznoj rezidenciji na Manhattanu upravljaju skupom kampanjom kako bi ga poštedili zatvora.

Kada je Sinclair stigla iz Francuske, u njezinoj je pratnji navodno bio i francuski odvjetnik Jean Veil, koji brani bivši francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca na sudenju za korupciju. Nejasno je da li je i on dio braniteljskog tima, piše LA Times. 


Podijeli: Facebook Twiter