Hrvatska najgora na svijetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Climate Action Network (CAN), svjetska mreža oko 500 nevladinih organizacija koje se bave klimatskim promjenama, u utorak je Hrvatskoj dodijelila "nagradu" za najgoru državu svijeta u pregovorima koji se trenutno odvijaju na Klimatskoj konferenciji u Kopenhagenu.

Nagradu "Fosil dana" Hrvatska je podijelila zajedno s Kanadom, a povod je inzistiranje naše zemlje na povecanju dozvoljenih plinskih emisija od šest posto do 2020. godine, za razliku od vecine država svijeta koje su najavile smanjenje od 20 posto i više.

Iz udruge Zelena akcija podsjecaju da su i prije upozoravali da Hrvatskoj prijeti, kako kažu, medunarodna blamaža te još jednom navode zahtjeve koje su uputili Vladi, Ministarstvu vanjskih poslova i predsjedniku Mesicu, u kojima traže ispriku medunarodnoj zajednici zbog neispunjenja naših obveza unutar Kyoto protokola, hitnu promjenu službene pozicije za pregovore u Kopenhagenu, odnosno 25-postotno smanjenje emisija staklenickih plinova do 2020. godine te temeljitu reviziju Energetske strategije RH.


Podijeli: Facebook Twiter