ZASTUPNIK IDS-A DAO GLAS NJEMAČKOJ KONZERVATIVKI

FLEGO: Podržao sam von der Leyen jer će biti naš saveznik po pitanju ULASKA HRVATSKE U SCHENGEN

| Autor: M. PAVLOVIĆ, D. GRAKALIĆ
(D. MEMEDOVIĆ)

(D. MEMEDOVIĆ)


Puno je stvari u EU-u koje treba promijeniti i obnoviti, otuda i naziv liberalne grupacije Renew Europe. To je upravo ono što od von der Leyen očekujem: niz promjena i programa koji će obnoviti Europsku uniju, približiti je građanima i povećati efikasnost njezinog angažmana u ključnim pitanjima, naglasio je istarski europarlamentarac Valter Flego

 

Ursula von der Leyen nova je predsjednica Europske komisije. Unatoč neizvjesnim izborima, von der Leyen je na sinoćnjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu uspjela dobiti većinsku podršku europarlamentaraca i tako postala prva žena na čelu Europske komisije u povijesti EU-a. Glas njemačkoj konzervativki dao je i zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego, kao i gotovo svi zastupnici iz njegove političke grupacije Renew Europe koji su, prema svemu sudeći, bili jezičac koji je presudio ishodu glasanja.

Zelena politika

- Puno je stvari u EU-u koje treba promijeniti i obnoviti, otuda i naziv liberalne grupacije Renew Europe. To je upravo ono što od von der Leyen očekujem: niz promjena i programa koji će obnoviti Europsku uniju, približiti je građanima i povećati efikasnost njezinog angažmana u ključnim pitanjima. Podržao sam von der Leyen prije svega jer sam u prošlotjednom razgovoru s njom dobio garanciju da će biti naš snažan saveznik po pitanju ulaska Hrvatske u Schengen. A to je prioritet, kazao je Flego komentirajući izbor predsjednice Europske komisije.

Govoreći o ostalim razlozima zbog kojih je glasao za von der Leyen, Flego je kazao kako važnim smatra činjenicu da nova predsjednica Komisije velik naglasak stavlja na problem klimatskih promjena te zelene politike. Kako je sama kazala, već ove godine predložit će Zeleni sporazum u svrhu smanjenja emisije stakleničkih plinova, a planira uvesti i granični porez na ugljik.

- Ono što je iznimno bitno za Hrvatsku, von der Leyen među svoje prioritete svrstava kohezijsku politiku, što je također u središtu mog programa. Politike za manje razvijene europske države i regije naša su najveća šansa da umanjimo nejednakosti unutar EU-a te povećamo gospodarski rast i konkurentnost, kazao je Flego, dodajući da važnim drži i to što je von der Leyen u svoje prioritete uvrstila razvoj moderne digitalne ekonomije, za koju smatra da je u Europi zastarjela. - Gubimo korak s liderima digitalnih industrija, Amerikom i Kinom. U ovom mandatu moramo se vratiti u favorite tehnološke utrke te stvoriti Europu 4.0, naglasio je Flego.

Von der Leyen se među ostalim u svom predstavljanju zastupnicima obvezala i na podjednaku zastupljenost žena i muškaraca u tijelima EU-a, što, je uz sve već navedeno, bio još jedan od razlog da dobije i glas europarlamentarca iz Istre.

U jednominutnom govoru na plenarnoj sjednici u Strasbourgu Flego je pak upozorio na izazove što ih predstavljaju nove ograde na slovenskoj i talijanskoj granici.

- Europa je za mene oduvijek imala snažan duh, snažnu ideju otvorenosti, progresivnosti i tolerantnosti. I siguran sam da to mora i dalje imati. Nažalost, danas u 2019. godini prepunoj tehnoloških inovacija i dostignuća, pa tako i za kontrolu granica, naše prijateljske države Slovenija i Italija najavljuju dizanje novih kilometara žičanih ograda na našim granicama. Mi smo odlučno protiv toga! Izgradnjom novih žičanih ograda ne rješava se problem ilegalnih migracija. Zidovi potiču zidove, a ograde na jednoj strani potiču samo ograde na drugoj! To je potpuno pogrešno, rekao je Valter Flego na sjednici EP-a.

- O sigurnosti domicilnog stanovništva apsolutno treba voditi računa, kao i o migrantima, te se humano prema njima ponašati, ali žica ne rješava problema, tvrdi Flego i dodaje: - Ono što Europska komisija treba učiniti jest zajednička borba protiv krijumčara te rješavanje problema na samome izvoru. Jer, ovo nije slobodna, otvorena i uključiva Europa. Granice se moraju štititi, ali ne na ovaj način, zaključio je istarski europarlamentarac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum