Button iskoristio pogrešku Vettela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jenson Button pobjednik je Velike nagrade Montreala, sedme utrke sezone Svjetskog prvenstva Formule 1. Button je u McLarenu slavio zahvaljujuci pogrešci u posljednjem krugu Sebastiana Vettela (Red Bull) koji je utrku okoncao ispred momcadskog kolege Marka Webbera. Bila je to jedna od najdužih utrka u povijesti oktanskog cirkusa, izmedu starta i cilja prošlo je više od cetiri sata zbog kiše koja je prouzrocila stanku od dva sata.

Na vrhu je Vettel bio ispred Ferrarijevog dvojca Alonso - Massa. Španjolac je medutim vrlo brzo išao na zamjenu guma, ali je promašio taktiku, i ubrzo potom išao na još jednu zamjenu što ga je s drugog bacilo na 8. mjesto. U meduvremenu se sudario dvojac iz McLarena, a deblji kraj izvukao je Hamilton koji je morao završiti utrku, dok je Button nastavio u zadnjim redovima. Taj je sudar uvjetovao drugi ulazak sigurnosnog vozila koje je provelo cetiri kruga na stazi.

Kad se situacija na stazi malo smirila na Montreal se spustio prolom oblaka, što je treci put primoralo vozaca safety cara da se vrati na stazu gdje je bio pet krugova dok direkcija utrke nije izvjesila crvenu zastavu i pozvala sve bolide na startno-ciljnu ravninu. U tom je trenutku u vodstvu bio Vettel ispred Kobayashija, kojemu je to bio najbolji plasman ikada u utrci, i Masse.

Stanka se dogodila u 25. krugu i trajala je puna dva sata. Kad se kiša smirila bolidi su se vratili na stazu i odradili deset krugova iza sigurnosnog vozila vozac kojega je napokon mogao odahnuti. Ali ne zadugo, nakon cetiri kruga kontakt izmedu Buttona i Alonsa izbacio je Španjolca iz utrke i to na nezgodnom mjestu.

Osamnaest krugova prije kraja Nijemac je podsjetio na stare dane i majstorskim potezom odjednom pretekao i Kobayashija i Massu te zasjeo na drugo mjesto. Posljednjih deset krugova ponudilo je pregršt uzbudenja. Najprije se Michael Schumacher branio, ali ne i obranio od naleta Buttona i Webbera, a nakon toga je Britanac krenuo u lov na Vettela. Kad se približio na manje od sekunde Button je aktivirao DRS, približio se Vettelu i natjerao ga na pogrešku koja je Nijemca stajala pobjede 2.500 metara prije ciljne crte. (G. LIBANORE)


Podijeli: Facebook Twiter