Hrvatske odbojkašice idu u Istanbul

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatske odbojkašice nastavile su sanjati svoj olimpijski san. U vecerašnjem dramaticnom finalu predolimpijskog kvalifikacijskog turnira u Porecu, pravoj odbojkaškoj poslastici, nakon pet setova i dva sata igre reprezentacija Hrvatske u ispunjenoj je Žatiki pobijedila Nizozemsku i tako izborila plasman na završni europski kvalifikacijski turnir za OI što ce se u svibnju sljedece godine igrati u Istanbulu.

Pitanje pobjednica vecerašnjeg finala rješavalo se doslovno zadnjim loptama petog seta, u kojem su Nizozemkama do konacnog trijumfa nedostajala svega dva poena, s obzirom na to da su nakon blokiranog napada Senne Ušic-Jogunica povele 13:12. No, tada je na scenu stupila Ivana Miloš koja je nakon minute odmora koju je pozvao hrvatski izbornik Damir Jurko prvo poravnala rezultat na 13:13, a potom blokirala napad Nizozemske za hrvatsko vodstvo 14:13.

Nizozemska je daleko bolje ušla u utakmicu i u prvom su setu povele 6:1. Naše djevojke, osim što su se u jednom trenutku spustile na zaostatak od svega dva poena (9:11), tu prednost nisu uspjele dostici. I drugi set je na svom pocetku bio u znaku Nizozemki, ali su od sredine te dionice naše djevojke pocele preuzimati kontrolu igre u svoje ruke, prvo poravnavši, a potom od 16:16 potpuno preokrenuvši rezultat u svoju korist.

Nakon izjednacenog pocetka treceg seta (6:6) vrhunski nastavak odigrale su hrvatske reprezentativke te dobile i tu dionicu igre a u cetvrtom setu su vodile do 11:8, nakon cega je ipak vjerojatno i umor ucinio svoje, pa su Jurkove odabranice pale u igri, što su Nizozemke iskoristile i izborile vec opisani peti set.

Hrvatska - Nizozemska (15:25, 25:19, 25:19, 15:25, 15:13). Dvorana Žatika. Gledatelja 1.400. Suci: Volker Schiemenz (Njemacka) i Dušan Rychlik (Ceška).

HRVATSKA: Gligorovic 2, Andelic, Kaleb, Popovic 17, Katic, Dugandžic 7, Topic 11, Ušic Jogunica 23, Kovacic, Miloš 11, Došen (L), Alajbeg.

NIZOZEMSKA: K. Staelens 3, Huurman, C. Staelens 14, Grothues 3, Blom, Van Tienen (L), Wensink 10, Dijkema, Visser 6, Stam-Pilon 5, Sloetjes 33. (K. KLARIC; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter