Davor Šuker novi predsjednik HNS-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najbolji strijelac SP 1998. Davor Šuker (44) na današnjoj Skupštini jednoglasno je izabran za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. Šuker ce tu dužnost obnašati do kraja mandata Skupštine HNS-a, odnosno još dvije i pol godine.

Šuker je na celnom mjestu HNS-a naslijedio Vlatka Markovica, koji odlazi nakon 14 godina, a bio je predsjednik HNS-a od prosinca 1998. godine.

Skupštini je nazocilo 46 od 50 zastupnika, što znaci da je imala kvorum za donošenje odluka.

Zorislav Srebric napušta mjesto glavnog tajnika, jer se ta se funkcija ukida, i postat ce prvi covjek struke u HNS-u.

Takoder, u HNS je uvedena nova funkcija, izvršni predsjednik, na koju je jednodlasno izabran direktor Dinama Damir Vrbanovic. On je u nastupnom govoru istaknuo da u savezu vlada sjajno ozracje, ali da ima dosta problema koje ce nastojati riješiti.

Na Skupštini je donijeta još jedna važna odluka, Igoru Štimcu, koji je glavni kandidat za novog izbornika reprezentacije, ukinuta je dvogodišnja suspenzija rada u nogometu, jer je odradio pola kazne. Naime, Štimac je zbog organizaranja "paralelne izborne skupštine" u veljaci prošle godine zaradio dvogodišnju suspenziju, koju je danas Skupština ukinula, kao i još 11 nogometnih djelatnika.

Novi clanovi Izvršnog odbora HNS-a su Božo Galic, Nenad Horvatic, Robert Markulin i Ante Vucemilovic-Šimunovic, dok su za dva dopredsjednika HNS-a izabrani Ante Kulušic i Ante Vucemilovic-Šimunovic.

Novi predsjednik HNS-a Davor Šuker zahvalio je zastupnicima na povjerenju, kazavši kako je sretan što je "pomirio sjever i jug".

"Vratit cemo vjeru u nogomet i sudenje. Moja misija su pobjede, a moj program je i vaš program. Takoder, moja su vrata svima otvorena za rješavanje problema. Namjera mi je predsjednika države Ivu Josipovica i premijera Zorana Milanovica upoznati s mjerama kojima je cilj sprecavanje narušavanje našeg ugleda u svijetu, jer popularnost nogometa mora biti od koristi i za našu državu. Posebno se zahvaljujem Vlatku Markovicu koji je HNS ucinio materijalno neovisnim i trudit cu se da ga dostojno zamijenim", rekao je Šuker.

U svom oproštajnom govoru Vlatko Markovic je kazao da je ponosan na svoj rad, te da nije zabrinut za buducnost nogometa.

"Nogomet je bio moj cijeli život. Ponosan sam na svoj rad i spokojno gledam na buducnost našeg nogometa. Moramo nastaviti pobjednickim putem. U našoj kuci nema nikakvih problema, a vaš je zadatak sacuvati tu kucu koju smo gradili s ljubavlju. Posebno sam sretan što ste vi u županijskim savezima prepoznali vrijednosti Davora Šukera i pružili mu jednoglasnu podršku", rekao je Markovic, koji izabran je za pocasnog predsjednika HNS-a. To je prvi puta u povijesti Saveza da je netko dobio ovakvo priznanje.

Pomocnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Petar Skansi istaknuo je da je HNS perjanica hrvatskog sporta i da je odgovoran za imidž koji imamo u svijetu.

"Sve cestitke reprezentaciji, ali moramo voditi racuna o klubovima i trenerima koji stvaraju igrace za reprezentaciju. Pozivam vas da pomognete u ozdravljenju hrvatskih klubova, te da se radi odgovorno i transparentno", rekao je Skansi.

Predstavnik Uefe František Laurentz je u ime Michela Platinija cestitao Šukeru na izboru za predsjednika HNS-a, koji je jedan od "najeminentnijih saveza u Europi". Takoder, zahvalio se Vlatku Markovicu, za kojeg je rekao da je velikan hrvatskog i europskog nogometa, te da ce mu Platini uruciti posebno priznanje na sljedecem velikom oklupljanju celnika Uefe.

Nakon Skupštine odražna je sjednica Izvršnog odbora na kojoj bi Igor Štimac trebao biti imenovan za novog izbornika reprezentacije. O detaljima sjednice Izvršnog odbora javnost ce biti obaviještena na sutrašnjoj konferenciji za novinare, koja ce se odražati u 14 sati u hotelu Regent Esplanade.


Podijeli: Facebook Twiter