Euro 2012.: Italija i Španjolska bore se za naslov

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon 23 dana nadmetanja i 30 odigranih utakmica stigli smo do finala Europskog nogometnog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini. U nedjelju u 20.45 sati na Olimpijskom stadionu u Kijevu za naslov europskog prvaka borit ce se Španjolska i Italija.

Španjolska bi pobjedom postala prva reprezentacija koja je spojila tri naslova nakon što je 2008. slavila na Europskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj, a prije dvije godine na svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi. Za furiju ce ovo biti trece finale na europskim prvenstvima - 1964. je osvojila prvo mjesto, dok je 1984. u finalu izgubila od Francuske.

Italiji je ovo treci plasman u finale europskih prvenstava. U dosadašnja dva imala je polovican ucinak - 1968. je u završnom ogledu pobijedila Jugoslaviju, dok je 2000. u finalu izgubila od Francuske.

Uoci finalnog ogleda vecina nogometnih analiticara gura u laganu prednost Španjolsku, premda se svi slažu da su Talijani cijeli turnir odigrali sjajno. Podatak da su aktualni svjetski i europski prvaci ukupno 900 minuta bez primljenog gola u nokaut fazi na posljednja tri velika natjecanja gotovo granici s nemogucim.

Niz traje devet utakmica, a poceo je u cetvrtfinalu EP-a 2008. godine protiv Italije. Nastavio se na svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010., a traje i na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini.

- Ako odigramo kako znamo, uvjeren sam u naše slavlje i obranu naslova. Imamo priliku upisati se u povijest spojajuci tri naslova i to je prilika koja se ne propušta, kazao je Sergio Ramos, dok je Xabi Alonso dodao: "Bile su potrebne godine rada, truda i zalaganja da bismo došli do ovoga. Bilo bi šteta da posrnemo na zadnjoj stepenici".

U španjolskim redovima najviše strahuju od probudenog Marija Balotellija koji je s dva gola potopio Njemacku.

- Balotelli je imao nekoliko fantasticnih trenutaka na ovom prvenstvu potvrdujuci svoju svjetsku klasu. Zaista mi se svida kako igra, kazao je Cesc Fabregas.

U talijanskim redovima smatraju da je njihova glad za uspjehom glavni forte uoci finala. Talijani smatraju i da branitelj naslova djeluje iscrpljeno i fizicki i psihicki. Azzurri su, uz Hrvatsku, na ovom EP-u bili najbliže trijumfu protiv Španjolske. U prvom kolu su odigrali 1:1 nakon što su poveli golom Antonija Di Natalea u 60. minuti. No, cetiri minute kasnije izjednacio je Fabregas.

- Dobro smo snimili loše tocke španjolske igre. Nema ih previše, no ipak ih ima. Nece biti lako, nije Španjolska slucajno postala svjetski i europski prvak, rekao je talijanski izbornik Cesare Prandelli.

Talijanski mediji pišu da u taboru Azzurra vlada sjajno raspoloženje. Momcad nosi entuzijazam i veliki žar i štimung je savršen. Bilo je upitno hoce li Antonio Cassano biti spreman za finale nakon što je protiv elfa dobio neugodan udarac u koljeno. No, napadac Milana ne misli propustiti finale.

- Nema nikakvih razloga za brigu, koljeno je OK, porucio je Cassano, dok je Gianluigi Buffon pozvao talijanske navijace u Kijev. "Avanti, Italia. Naš san još traje. Do sada smo sve ucinili savršeno, no sada je ispred nas najveci i najteži korak", rekao je.

VJEROJATNI SASTAVI

ŠPANJOLSKA: Casillas - Arbeloa, Pique, Ramos, Alba - Busquest, Alonso - Xavi - Silva, Iniesta - Torres

ITALIJA: Buffon - Balzaretti, Barzagli, Bonuccia, Chiellini - Pirlo, Marchisio, De Rossi, Montolivo - Balotelli, Cassano




Finalni okršaj Buffona i Casillasa

Ogled Italije i Španjolske u finalu Europskog prvenstva bit ce ujedno i okršaj dvojice najboljih vratara na svijetu - Ikera Casillasa (31) i Gianluigija Buffona (34).

Za vecinu nogometnih strucnjaka Casillas i Buffon su ne samo najbolji vratarI današnjice, vec i ponajbolji vratari svih vremena. Obojica su vlasnici brojnih rekorda, kapetani, bili su svjetski prvaci te nacionalni prvaci s Realom i Juventusom.

- Oduvijek sam želio biti kao Buffon. On je svim nama bio uzor. Iznimno ga cijenim i poštujem. On je legenda svjetskog nogometa, otkrio je Casillas koji je tri godine mladi od Buffona.

Jedinica Furije i kraljevskog kluba smatra da Buffon svojim igrackim autoritetom iznimno mnogo znaci talijanskoj reprezentaciji. "Njegovo iskustvo i mirnoca su vrlo bitini za igrace", dodao je Casillas.

Finale u Kijevu bit ce njihov 12. medusobnih ogled. Do sada su rukavice suocili šest puta na klupskoj razini te pet u dresu reprezentacija. I dok je Buffon nešto uspješniji u dresu Juventusa, u dresu reprezentacije su u savršenoj ravnoteži - svaki ima po jednu pobjedu, a tri susreta Azzurra i Furije završila su bez pobjednika.

Zanimljivo, na pocecima njihovih karijera zvali su ih cudo od djeteta. Buffon je debitirao u Serie A u dresu Parme sa 17 godina, a u reprezentaciji s 19 pod vodstvom Cesarea Maldinija. Casillas je postao broj jedan Real Madrida s 18 godina, bio je najmladi vratar u finalu Lige prvaka s 19 godina i cetiri dana.

Buffon je do sada na vratima reprezentacije sakupio 119 nastupa, a Casillas 136. Kada bi se zbrojili i nastupi u mladim nacionalnim vrstama, Casillas u dresu Furije ima cak 177 nastupa.


Podijeli: Facebook Twiter