Grcka - Hrvatska 2:0

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izabranici Slavena Bilica poraženi su u Pireju od Grcke s 2:0 te su sada šanse da se izravno, kao pobjednici skupine, plasiramo na završnicu u Poljskoj i Ukrajini, posve minimalne, pa se vatreni mogu vec sada spremati na dodatne kvalifikacije i dvije utakmice s protivnikom koji zasigurno nece biti lagan.

Hrvatska je ispala vrlo naivna u iznimno uzavrelom Pireju, u kojem su Grci nacinili apsolutno sve da "umrtve" naše igrace, a onda su ih iz jedina dva udarca s kuta, iz dva prekida, nokautirali s dva zgoditka. Sporo, dosadno i neambiciozno igrala je Hrvatska cijeli susret, bez ikakve prijetnje za grcka vrata, bez ijedne prave šanse, te je ocito da se u pripremi ove utakmice, koja je vatrenima mogla donijeti plasman na Euro, ozbiljno pogriješilo. Poraz od dva razlike upropaštava i šanse Hrvatske da se kao najbolja druga reprezentacija plasira na Euro.

Utakmica je zapocela šestominutnim prekidom koji su izazvali grcki huligani, uz pomoc skupine gledatelja obucenih u srpska nacionalna obilježja i dresovima srpskih klubova. Vec u 3. minute utakmice, grcki navijaci su bakljama, dimnim bombama, topovskim udarima i stolicama skupinu od 800-tinjak hrvatskih navijaca, koji su se nalazili na jugozapadnoj strani stadiona Karaiskaki. Sudac Howard Webb je povukao obje momcadi s terena, a stanje u gledalištu se smirilo nakon dolaska pripadnika specijalne policije, te je utakmica nastavljena.

Prvo poluvrijeme prošlo je u obostrano opreznoj, cvrstoj i sporoj igri u kojoj prakticki nije bilo nijedne šanse. Hrvatska je imala veci posjed lopte, no nije se ozbiljno zaprijetilo vrataru Tsorvasu, uz tek dva pokušaja Kranjcara i Mandžukica, dok su Grci, takoder neopasno, zapucali prema hrvatskim vratima tek u 40. minuti. U igri bez igre, engleski sudac Webb je imao puno posla, zbog niza grubih startova, kao posljedica velike nervoze na terenu i na tribinama, što je posve odgovaralo Grcima.

Drugo poluvrijeme je zapocelo šansom Gekasa, koji je neometan glavom sa šest metara pucao ravno u Pletikosu. U igri se, u odnosu na prvo poluvrijeme, apsolutno ništa nije promijenilo, i dalje se igralo neambiciozno i sporo. U 59. minuti jelavic je bio za korak prespor, a grcki vratar ga je u nastavku akcije, u napadu bijesa, srušio, ali mu je Webb progledao kroz prste. I onda - trenutak odluke u 71. minuti, kada su Grci izveli svoj prvi udarac s kuta na utakmici, Strinic izacio s gol-crte, a u nastavku akcije Samaras, ostavljen potpuno sam na 11 metara, udarcem nogomet pogada desni kut naših vrata.

U 78. minuti ozlijedio se Kalinic, a kako smo napravili sve tri zamjene, Hrvatska je nastavila s igracem manje. Samo minutu kasnije ponovno udarac iz kuta za Grke, Gekas je sam poput duha na pet metara i zabio je glavom ono što je promašio u 48. minuti. Bio je to veliki šok za izabranike Slavena Bilica, koji dokraja nisu ni zaprijetili Grcima, te su tako ostavili gorak okus teškog poraza, ne samo rezultatskog, vec ponajprije igre, koja je bila jednom rjecju katastrofalna.

GRCKA: Tzorvas, Torosidis (Vintra, 44), Zaradoukas, Papasthopulos, Papadopoulos, Karagounis (Makos, 86), Katsouranis, Tziolis (Fotakis, 61), Samaras, Gekas, Salpingidis.

HRVATSKA: Pletikosa, Corluka (Vida, 74), Strinic, Lovren, Šimunic, Vukojevic, Modric, Kranjcar, Mandžukic, Eduardo (Perišic, 51), Jelavic (Kalinic, 61).


Podijeli: Facebook Twiter