Korupcija vodi Fifu ka rasulu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premda predsjednik Medunarodne nogometne federacije Sepp Blatter i dalje uporno 'gura glavu u pijesak' tvrdeci kako njegova organizacija prolazi kroz manje probleme, clan Eticke komisije Australac Les Murray tvrdi kako je krovna nogometna organizacija u rasulu.

"Vrijeme je za velike promjene. Želimo li spasiti Fifu moramo uciniti niz konkretnih strukturnih reformi," kazao je Murray u razgovoru za Sydney Morning Herald.

Vodeca medunarodna organizacija koja se bavi istraživanjem korupcije Transparency International zatražila je od Fife odgodu sutrašnjih predsjednickih izbora dok se ne istraže sve optužbe o korupciji unutar krovne nogometne organizacije. Transparency International od Fife traži i pokretanje neovisne istrage o korupciji unutar nogometne organizacije.

"Slobodni i neovisni izbori su nemoguci kada postoji sumnja da je dio glasaca korumpiran. U posljednjih nekoliko dana dva vodeca dužnosnika Fife su suspendirana zbog sumnje u korupciju. Vjerujem kako je delegatima Fife jasno kako moraju ocistiti kucu kako bi izbori bili legitimni," kazala je Sylvia Schenk, savjetnica za sport TI-a.

Azijski predstavnici su vec napustili Zurich iz protesta što je Eticka komisije Fife suspendirala predsjednika Azijskog nogometnog saveza Mohameda bin Hammama i predsjednika Nogometnog saveza Sjeverne i Srednje Amerike (CONCACAF) Jacka Warnera zbog sumnje u korupciju.

Nakon što je dio delegata napustio sjedište Fife oglasili su se i Englezi zatraživši odgodu izbora. Engleski nogometni savez je još ranije objavio kako iz protesta nece sudjelovati u izborima.

Posljednji skandali unutar krovne nogometne organizacije zabrinuli su i glavne sponzore. Vodeci Fifini sponzori Coca-cola i Adidas su glasno kritizirali nastali položaj oznacivši ga pogubnim za spot. Oglasila se i aviokompanija Fly Emirates razocarana vijestima koje stižu iz Zuricha.


Podijeli: Facebook Twiter