Barcelona prvak Europe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U velikom finalu Lige prvaka u Londonu nogometaši Barcelone svladali su Manchester United s 3:1 (1:1). Za Barcelonu je to cetvrti naslov europskog prvaka nakon 1992., 2006. i 2009., dok je United ostao na tri naslova.

Nogometaši Barcelone stigli su do cetvrtoga naslova europskoga prvaka svladavši na prepunom Wembleyu engleskog prvaka Manchester United s 3:1. Pobjeda Katalonaca više je nego zaslužena, momcad Pepa Guardiole pokazala je u "hramu nogometa" blistavu igru i posve nadigrala Manchester United, koji je u cijeloj utakmici imao samo jednu priliku, koju je u pogodak pretvorio Wayne Rooney. na drugoj strani, Barcelona je, osim u prvih deset minuta utakmice, doslovce opsjedala vrata Edwina van der Saara, izvrsnog vratara koji se ovom utakmici oprostio od nogometa s tri pogotka u mreži, ali i vjerojatno sretan što je primio samo tri.

Barcelona je u finale ušla bez kapetana Carlesa Puyola, a Manchester United bez Nanija i Dmitra Berbatova, koji je završio cak u gledalištu, pa je bilo ocito da ce Alex Ferguson utakmicu pokušati dobiti trkom i borbenopcu. Ta je taktika ima smisla samo prvih deset minuta. U 11. minuti Pedro gada pored vrata, kao i David Villa u 20. Posvemašnja dominacija isplatila se u 27. minuti kada je Xavi genijalnim potezom pronašaoa Pedra koji pogada bliži kut vand der Saarovih vrata. Manchester United je izjednacio iz svoje jedine prave prilike na utakmici, Wayne Rooney je odigrao dvostruki dupli pas s Michelom Carrickom i Ryanom Giggsom, te pogodio sami gornji kut vratiju Barcelone.

U drugom dijelu je u 52. minuti odlicnu priliku propustio Dani Alves pucavši u vratara, a dvije minute kasnije obrana ManU-a je posve nepažljivo ostavila samog Lea Messia koji s 20-tak metara snažnim udarcem pogada mrežu. Raspoloženi Messi je u 65. minuti pokušao petom, a u 69. je utakmicu i prakticki odlucio pogodak Davida Ville. messi je ponovno bio u solo-prodoru, akada je lopta došla do Ville ovaj je plasirao loptu u same gornje rašlje engleskih vrata. Dokraaj je Barcelona bila bliža cetvrtom, no Manchester drugom zgoditku, pace finale na Wemleyu ostati kao jedno od najboljih, no zasigurno ne i najneizvjesnije u proteklih nekoliko godina.

Koliko je Barcelona velik klub svjedoci i situacija kod dodjele pokala prvaka kojeg je umjesto kapetana primio Eric Abidal, igrac koji je prije par mjeseci bio na pragu smrti kada mu je dijagnosticiran rak jetre.

Pred 90.000 gledatelja na stadionu Wembley sudio je Madar Viktor Kassai.

Strijelci: 1:0 Pedro (27), 1:1 Wayne Rooney (34), 2:1 Lionel Messi (54), 3:1 David Villa (69)

FC BARCELONA: Victor Valdés - Dani Alves (Puyol 88), Piqué, Mascherano, Abidal - Xavi, Busquets, Iniesta- Pedro (Afellay 90+2), Messi, Villa (Keita 86)

MANCHESTER UNITED: van der Sar - Fabio (Nani 69), Ferdinand, Vidic, Evra - Valencia, Carrick (Scholes 77), Giggs, Park - Rooney, Chicharito Hernandez


Podijeli: Facebook Twiter