Hrvatska - Grcka 69:74

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ocajno izdanje na europskom prvenstvu u Litvi hrvatski košarkaši zakljucili su porazom od Grcke i po prvi put od 1993. godine, kada smo debitirali na europskim prvenstvima, nismo prošli prvi krug. Usprkos slabim igrama u prva cetiri kola, u kljucni dvoboj prvog kruga natjecanja ušli smo s nadom u cudo.

Pobjeda protiv Grcke vodila nas je dalje, a poraz kuci. Nažalost, cudo se nije dogodilo. Odabranici izbornika Josipa Vrankovica odigrali su još jednu blijedu partiju, posebice u prvom poluvremenu i za njih je ovo prvenstvo završilo.

U dvoboju protiv Grcke presudilo je prvo poluvrijeme koje je Hrvatska izgubila sa 17 koševa razlika, a u jednom trenutku je bilo i minus 20 (23:43). Ponovo nismo uspjeli povezati redove, posebno u obrani u kojoj je curilo na sve strane. U napadu smo težili individualnim rješenjima, dok su Grci bili brži i odlucniji.

Detalj koji možda i najbolje oslikava nivo hrvatske igre u obrani su grcke trice. U prve cetiri utakmice imali su slabih 20 posto, dok su nama u prvom poluvremenu zabili cak šest trica, imali su i osam napadackih skokova, te pet blokada.

U nastavku utakmice Hrvatska je zaigrala daleko bolje. Podigla je ritam igre u obrani i grcka prednost je pocela kopniti. U trecoj dionici smanjili smo zaostatak na 13 koševa, a potom sjajnim ulaskom u zadnju cetvrtinu serijom 6:0 stigli na minus sedam (51:58).

Cetiri minute prije kraja Hrvatska je smanjila na minus cetiri (56:60), no tada Bogdanovic promašuje dvije trice, a Popovic jednu i Grcka ponovo bježi na osam koševa prednosti (66:58). U život nas je vratio Stanko Barac, a zatim smo koševima Tomica i Popovica 25 sekundi prije kraja utakmice stigli na minus dva (67:69). U neizvjesnoj završnici Draper je promašio tricu, a Grci su s linije slobodnih bacanja odlucili pitanje pobjednika.

Najefikasniji igraci u hrvatskim redovima bili su Stanko Barac sa 14 koševa i 6 skokova i Marko Popovic sa 14 koševa i cetiri asistencije, dok su Grke do pobjede predvodili Antonios Fotsis i Konstantinos Vasileiadis sa po 17 koševa.

Bio je to cetvrti uzastopni poraz protiv Grcke koju smo zadnji put na EP-u pobijedili prije 16 godina. Posljednju pobjedu smo ostvarili na EP-u u Grckoj 1995. godine u Ateni (73:68) i to u susretu za broncu. Bila je to ujedno i posljednja hrvatska medalja na velikim natjecanjima. U drugom susretu iz naše skupine Finska je pobijedila Crnu Goru 71:65, dok se veceras sastaju Bosna i Hercegovina i Makedonija.

HRVATSKA
: Tomic 10, Markota, Bogdanovic 4, Draper 3, Andric 9, Popovic 14, Stipcevic 2, Simon 11, Rudež, Žoric 2, Barac 14. Izbornik: Josip Vrankovic.

GRCKA: Fotsis 17, Zisisv 9, Calathes 9, Bourousis 11, Papanikolau, Sloukas, Bramos 2, Koufos 7, Xanthopoulos, Vasileiadis 17, Mavroeidis, Kaimakoglou 2. Izbornik: Elias Zouros.


Podijeli: Facebook Twiter