Grammyjevci u Grožnjanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Treci Susret bubnjara Istoka i Zapada u Hrvatskoj, odnosno ljetni seminar udaraljkaša, održava se pri Medunarodnom kulturnom centru Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu od 6. do 13. kolovoza.

Ravnatelj i koordinator seminara Petar Curic ove je godine uspio nadmašiti ocekivanja te polaznicima ponuditi ponajbolju postavu medunarodnih predavaca i glazbenike impresivnih biografija, medu kojima su i dva Grammyjevca. Jedan je kubanski bubnjar i perkusionist Horacio El Negro Hernandez, višestruki dobitnik Grammyja, ukljucujuci i onaj za vlastiti solo album "Live at the Blue Note".



Drugi je Simon Phillips, clan svjetski poznatih sastava poput The Who i Toto, koji je radio s Jeffom Beckom, Brianom Enom, Mikeom Oldfieldom, Garyjem Mooreom, Mickom Jaggerom...

Pete Lockett, pak, suradivao je i nastupao s mnogim zvijezdama - od Björk, Petera Gabriela, Roberta Planta, Jeffa Becka preko Pet Shop Boys, Vanesse Mae, Amy Winehouse, Mel C, Sinead O'Connor do Royal Philharmonic Orchestra i London Philharmonic Orchestra. Snimio je ili aranžirao udaraljke u poznatim holivudskim filmovima kao što su "Hulk 2", "Insider", "Sakupljac kostiju", "Mirni Amerikanac", "Moulin Rouge", ali i u pet posljednjih filmova o Jamesu Bondu.

Tu je i poseban gost Bill Bruford, legenda rock glazbe i originalni clan progressive rock banda Yes, koji se okusio kao bubnjar i u grupi Genesis, da bi od 1972. do 1997. svirao u King Crimsonu.

U Grožnjanu ce biti i redoviti suradnik najtiražnijeg casopisa za bubnjare i udaraljkaše na svijetu Modern Drummer Magazine Mike Haid, a poseban VIP gost je londonski producent albuma Queen, Simply Red, Boya Georgea i drugih John Gallen.

Ne treba zanemariti ni našeg Curica, predavaca na Academy of Contemporary Music u Londonu. Roden u Puli 1979. godine, Curic se školuje i radi u SAD-u i Engleskoj, a predaje na World Music školi u Los Angelesu i ACM-u u Londonu. Magisterij iz muzickih znanosti pohada na North Texasu pod mentorstvom Ed Sopha te na Surreyu s Trevorom Tomkinsom.


Podijeli: Facebook Twiter