4. Smeovo: Ne dirajte rock i punk!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hardcore, punk i rock - tu su negdje, a kada se radi o pulskoj sceni, najbolje je provjeriti kako oni dišu na Smeovu, godišnjem glazbenom okupljanju u Podzemlju Rojca posvecenom pokojnom Alešu Rodicu Šeli. Ovamo, kao i uvijek, na binu dodu jaka imena pulske alternative, a u tijesnom podrumu okupi se solidno velik broj ljubitelja žestokog zvuka kao što se to cetvrti put dogodilo i sinoc.

Pasmaters su nas opet natjerali da se pitamo - može li brže i žešce od ovoga što oni sviraju? Pomislili smo da ne može, ali onda su nastupili Bolesno grinje koji su nas doveli u sumnju. Brutalni u svom zvuku, direktni u nastupu, izbombardirali su publiku na kraju ove glazbene fešte na kojoj se sakupljao i novac za lijecenje Branka Crnca Tuste.

Ocekivano, Pasmaters i Bolesno grinje najviše su protresli publiku jer je uostalom teško ostati ravnodušan na to kako oni sviraju, ali treba reci da su svi bendovi dobro primljeni jer, kako netko rece, ovdje se svi znaju.

- Ne dirajte rock, ne dirajte punk, porucila su na kraju nastupa Žmanjana dica, a Mad Face, koji uz grupu Filji di Bruno Atomiko pažnju poklanjaju i svom scenskom nastupu, pozvali su pulske hardcore snage na zajedništvo, odnosno, kako glasi njihova izvorna sintagma, "Pula hardcore unity" te izveli stare i nove stvari. Lijepo je bilo i što se pjevac Fabio prisjetio Šele koji je s njim išao u srednju školu.

Filji, koji su jedva svi zajedno stali na binu, kao i uvijek napravili su show u kojem nisu mogli da barem ne spomenu Brijuni rivijeru, dakako uz prilicnu dozu ironije.

Uz stare majstore, na samom pocetku ovogodišnjeg Smeova dobili smo i još jedan dokaz da punk i rock i dalje žive i medu novim generacijama. Naime, kao prvi bend nastupio je The Shock, cijih troje od cetvero clanova imaju izmedu 10 i 14 godina, a bio je ovo tek njihov drugi nastup. Klinci i nešto stariji iskusni bubnjar osvojili su simpatije publike koja ih je pozvala na bis. (M. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter