FOTO: Angelina Jolie i Brad Pitt u Sarajevu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Regionalna premijera filma "U zemlji krvi i meda", koji je režirala Angelina Jolie, uprilicena je u utorak u Sarajevu u prisutnosti ove holivudske dive i njezina supruga Brada Pitta koji su tim povodom i doputovali u glavni grad Bosne i Hercegovine.

Zbog velikog zanimanja publike projekcija je organizirana u sportskoj dvorani Zetra koju je popunilo oko pet tisuca gledatelja, medu kojima su bili i predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšic te brojni drugi državni i dužnosnici iz Federacije BiH.

Jolie i Pitt su prije projekcije prošetali crvenim tepihom na ulazu u dvoranu, a pratili su ih svi važniji glumci koji su nastupili u filmu poput Zane Marjanovic, Gorana Kostica i Rade Šerbedžije.



- Niti jedan film mi nije više znacio i niti jedna vecer mi nece više znaciti od ove, izjavila je Jolie novinarima pred pocetak projekcije.

Publika u dvorani docekala je Jolie na nogama i s burnim pljeskom, što ju je toliko ganulo da su joj se oci vidno ispunile suzama.

- Hvala vam što ste veceras ovdje, procitala je Jolie najprije kratki tekst na bosanskom jeziku koji je imala pred sobom da bi potom na engleskom dodala da je njen film nastao ne samo da bi se još jednom podsjetilo svijet na "mracno razdoblje u povijesti koje se ne smije zaboraviti", nego i da bi podsjetila svijet na nevjerojatnu i krasnu zemlju kakva je Bosna i Hercegovina.



- Znam da ce ovo potaknuti mnoga bolna sjecanja i da je ovo težak film, kazala je Jolie dodajuci da je sretna zbog pune dvorane.

- Volim Bosnu i volim sve vas, porucila je uzbudeno holivudska zvijezda pracena burnim pljeskom publike.

Ništa manju pozornost izazvao je i Brad Pitt, no on se uoci projekcije nastojao držati po strani, a odgovarajuci na novinarska pitanja ipak je potvrdio da je osobno ohrabrivao Jolie da se prihvati cijelog projekta duboko vjerujuci u njene sposobnosti da u tome uspije.

- Bilo je nešto plemenito u tom pothvatu. Bilo je nevjerojatno, ali i teško, a stekli smo i neke sjajne prijatelje, kazao je Pitt.

Nakon sarajevske projekcije film ce biti prikazan u Zagrebu 17. veljace, a najavljeno je da ce Jolie i Pitt tim povodom doputovati u glavni grad Hrvatske.



Premijerno prikazivanje za Srbiju najavljeno je za 23. veljace, no Jolie je u utorak u Sarajevu potvrdila da onamo ne kani putovati. Ona je novinarima kazala da smatra da to ne bi imalo smisla u negativnom ozracju koje su napadajuci nju osobno i njen film stvorili neki mediji u toj državi proglašavajuci ga protusrpskim.

- Film apsolutno nije antisrpski, ustvrdila je Jolie na presici ranije u Sarajevu, odgovarajuci na novinarska pitanja, dodajuci da takve tvrdnje samo govore o tome koliko je regija još uvijek podijeljena.

Jolie je izrazila nadu da ce se unatoc tome gledatelji u Srbiji i Republici Srpskoj ipak odluciti i sami pogledati film te da ce shvatiti da je on prije svega umjetnicko djelo.

Potvrdila je i kako ce poduzeti sve što je potrebno da bi se onima koji žele prikazati film u RS u tome pomoglo.


Podijeli: Facebook Twiter