Adele voli i kritika i publika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grammy, Brit Awards i nagrade glazbenog casopis NME. Ovaj je mjesec rezerviran za dodjele neke od najpoznatijih glazbenih nagrada, a sve pocinje ove nedjelje dodjelom Grammyja, najpoznatijeg glazbenog priznanja što se tradicionalno održava u Los Angelesu.

Najviše šansi za pobjedu ima americki reper Kanye West koji se može pohvaliti sa sedam nominacija medu kojima je i ona za album "My Beautiful Dark Twisted Fantasy". Sa šest nominacija slijedi ga planetarno popularna britanska pjevacica Adele koja ce se ovog tjedna nakon duže pauze konacno vratiti na pozornicu, R&B pjevac Bruno Mars i americki alternativni rock bend Foo Figthers.

U utrci za glazbene Oscare s pet nominacija nalazi Lil Wayne, cetiri nominacije ima Bon Iver, a tri Lady Gaga, Mumford & Sons, Radiohead i Skrillex. Iako je vecina nominacija bila manje-više ocekivana, neki su izvodaci ostali ovog puta ostali bez prilike za osvajanje nagrada.

Medu njima je primjerice Taylor Swift, ali i Katy Perry koja je nominirana, ali u samo dvije kategorije. Takoder, zanimljivo je da je svjetska zvijezda Lady Gaga, koju su NME-ovi citatelji nominirali za zlikovca godine i najgori album 2011., ove godine osvojila "samo" tri nominacije.



Odluka na publici


Kad su u pitanju nagrade britanskog casopisa New Musical Expressa (NME), zanimljivo je primijetiti da izvodac s najvecim brojem nominacija takoder nominiran u sedam kategorija.

No, za razliku od Grammyja, u pitanju nije Kanye West, vec britanska rock skupina Arctic Monkeys. Mlada cetvorka iz Sheffielda nominirana je u svim glavnim kategorijama - za najbolju britansku skupinu i live izvodaca, najbolji album ("Suck It And See"), pjesmu "The Hellcat Spangled Shalalala", videospot ("Suck It And See") i dizajn albuma. Njezini su fanovi nominirani u kategoriji najvjernijih obožavatelja, a pjevac Alex Turner u kategoriji Junak godine.

Tri nominacije ima Kasabian, Florence And The Machine i Muse, grupa koja bi mogla slaviti i u kategoriji najboljeg i najgoreg britanskog benda, dok dvije nominacije imaju The Horrors, Hurts i The Vaccines. O nominiranima je odlucivala javnost, tocnije oko osam milijuna citatelja, a tko ce biti ovogodišnji slavljenici bit ce objavljeno na svecanosti 29. veljace u londonskoj dvorani "O2 Academy Brixton".



Tko je Ed Sheeran?


Medu nominiranima je i bivši clan grupe Oasis koji odnedavno ima solo karijeru Noel Gallagher kome ce pripasti priznanje "Glazbeni bog", a nominirana je i nova pjevacka senzacija, mlada Amerikanka Lana Del Rey koja je, buduci da je tek objavila album, ostala bez nominacija za Grammy. S druge strane, Adele, koja u Americi ima šest nominacija, citatelji NME-a nominirali su smo za najboljeg solo izvodaca.

Nova je glazbena diva zato više srece imala s nominacijama za Brit Awards koje u trinaest kategorija 32. godinu za redom dodjeljuje Britanska fonografska industrija. Kao i pjevacica Jessie J. nominirana je u tri kategorije, dok jednu nominaciju više ima mlada glazbena nada, Ed Sheeran.

Dvadesetogodišnji pjevac koji je prošle jeseni objavio prvi album za velikog izdavaca nominiran je u kategoriji Najbolji britanski muški izvodac, Najbolji britanski novi izvodac, Najbolji britanski album i Najbolji britanski singl. Zvijezda je, ocito, rodena, a hoce li biti uspješan i na dodjeli Britsa doznat cemo 21. veljace.


Podijeli: Facebook Twiter