Preminuo redatelj Ken Russell

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Redatelj Henry Kenneth Alfred Russell (Southampton, 3. srpnja 1927. - London, 27. studenoga 2011.), enfant terrible britanske kinematografije, preminuo je u nedjelju u 84. godini života u bolnici, objavili su britanski mediji.

Pamtit cemo ga po originalnim filmovima, ekranizacijama velikih romana, fotografijama ekscentricnog Londona '50-ih, ali i rock operi "Tommy" grupe Who iz 1975. godine, u kojoj su nastupila mnoga popularna imena, poput Eltona Johna, Tine Turner i Erica Claptona, Rogera Daltreya, dok je film "Zaljubljene žene" (adaptacija romana D. H. Lawrencea), u kojem glume Glenda Jackson, Oliver Reed, Jennie Linen i Alan Bates, uznemirio duhove zbog scene u kojoj se goli hrvaju Reed i Bates, ali je i nominiran u više kategorija za Oscara 1970.

Velike kontroverze navukao je scenama nasilja, seksa i vjerskog sadržaja u filmu "Demoni" iz 1971., koji je u nekim zemljama bio i zabranjen, a podijelio je i publiku: jedni su ga prezirali, drugi prozvali novim Orsonom Wellesom.

U bogatom opusu, za što je dobio i osobno preuzeo Propeler Motovuna, prvog dobitnika novouvedene nagrade Motovun Maverick Award - za tvrdoglavost, ostavio je brojne filmove za sobom, medu kojima i "Altered States", "The Liar of the White Work", "The Rainbow".

Šira ga se publika možda najviše sjeca po "Ruskoj kuci" iz 1990., sa Seanom Conneryjem i Michele Pfieffer, koji je aktualizirao vrijeme nakon željezne zavjese i nadolazece tranzicije, a za boravka u Motovunu govorio je i o filmovima na kojima radi, "Breaveheart", o jednoj prostitutki, kao i o "Djevojci sa zlatnim grudima" i "Mackicama za Hitlera" kao primjerima u kojima izražava svoj provokativan duh i smisao za ironiju, te da je zbog ubojstva premijera ?indica u Beogradu prekinuo snimanje filma o Nikoli Tesli.

Tijekom bogate karijere snimao je i dokumentarne filmove za BBC, posebno su bili zapaženi njegovi biografski filmovi velikih kompozitora poput Mahlera, Cajkovskog, Liszta. Pravi fanovi ne opraštaju mu što je sa 79 godina postao najstariji sudionik Celebrity Big Brothera u Britaniji, iz kojega je ipak izašao vec nakon dva dana.

Lani je u okviru 57. pulskog festivala u galeriji Makina bila postavljena izložba fotografija koje nije izlagao punih pedeset godina, koje je fotografirao dok je kao mladic odrastao u Londonu pedesetih godina, a koja je prije Pule bila u londonskoj galeriji Lucy Bell.

Medu njima je i fotografija "Žao mi je da vas moramo obavijestiti..." (snimljena 1955.) iz serije "Nepokorena Zora", s potpisom uz fotografiju: "72-godišnja Zora Raeburn pisala je romane i slala ih izdavacima, knjižnicama, filmskim studijima i radioproducentima. Iako ih nitko nikada nije prihvatio, nije ocajavala. U svojem stanu, tik pokraj British Museuma, gdje je iznajmljivala dvije sobe da bi platila rentu, tipkala je bezbrojna pisma...".

Do izložbe je došlo tako što je vlasnik galerije Hassan Abdelghani Russella upoznao zahvaljujuci Mikeu Downeyu u Motovunu i dogovorio njegovu izložbu u Puli. Neki od izloženih printeva na srebrnoj želatini s potpisom samog autora u limitiranom izdanju bili su i u prodaji.

Fotografije su otkrivale fantasticne londonske pedesete u kojima Russell živi intenzivno, ali su i dio njegove biografije. U ranim je dvadesetima odustao od ambicije da bude plesac pa šest godina redovito objavljuje fotografije u casopisima Illustrated Magazine i Picture Post.

Bio je jedan od prvih fotografa koji je uspio uhvatiti duh kulture mladih u Londonu pedesetih godina (posljednje teddy djevojke), a najpoznatiji je prizor 14-godišnje djevojcice Jean Rayner, iza koje u izmaglici stoje djecaci odjeveni u teddy stilu.

U to doba Russell živi na Portobello Roadu, otkud se i razvila ova subkultura, povezana s americkom rock kulturom koja je uskoro uzela maha u cijeloj Britaniji, što je na kraju rezultiralo i filmom "Tommy", a uspio je u svojim lutanjima po ulicama uhvatiti sve londonske ekscentrike 50-ih godina.


Podijeli: Facebook Twiter