Novigradski jazz kutak nosi ime Boška Petrovica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedavno preminuli velikan jazza, vibrafonist, skladatelj, producent i glazbeni pedagog Boško Petrovic, redovno je ljetne mjesece provodio u Novigradu, i to posljednjih gotovo 40 godina.

Njegov boravak u tom gradu ostavio je trag jer Petrovic je organizirao i brojne manifestacije, poput Novigrad Music Nights u sklopu kojeg su nastupile brojne svjetske glazbene zvijezde, a posljednjih godina nastupao je i organizirao koncerte upravo na placi poznatoj pod nazivom Prolaz Anguillara Veneta, koja od srijede odlukom Gradskog vijeca nosi ime Prolaz Boška Petrovica.

Pred brojnim posjetiteljima novigradski gradonacelnik je u utorak navecer inaugurirao Prolaz Boška Petrovica. "Na ovaj nacin želimo se odužiti Bošku za sve što je ucinio za Novigrad", rekao je Milos.

S obzirom na to da je na tom trgu BP volio održavati koncerte, prije nekoliko godina nadjenuo mu je ime Jazz corner of Istria, parafrazirajuci naziv cuvenog njujorškog jazz lokala Birdland koji je i Jazz corner of the world.



"Na ovom trgu Boško je nastupao posljednjih nekoliko godina u povodu Dana grada stoga namjeravamo svake godine na taj dan ovdje organizirati gostovanja vrsnih jazz glazbenika. Tu ce se i u drugim terminima i dalje organizirati jazz koncerti", rekao je Milos.

Inauguraciju su koncertnim nastupom uvelicali Boškovi dugogodišnji kolege - neki su s njim svirali i punih 40 godina, poput basista Marija Mavrina. Nastupili su i bubnjar Ratko Divjak, gitarist Primož Grašic, pijanisti Neven Frangeš i Emil Spanyi, trubac Gregor Grašic te pjevacica Karin Sever, a kao gost iznenadenja nastupio je i novigradski pijanist i pjevac Sandi Cakalo, dugogodišnji polaznik grožnjanske Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži koju je vodio Boško Petrovic.

Sve njih veže prijateljstvo i suradnja s Boškom stoga dobro poznaju glazbene favorite ovog barda jazza. U dvosatnom koncertu izveli su skladbe Boška Petrovica, kao i skladbe koje je on volio svirati. Koncert su otvorili skladbom "Bag's Groove", kojom je Boško uvijek pocinjao nastupe, a brojnoj su publici predstavili i Petroviceve skladbe "Zagreb by Night", "Sigurd's Garden" i druge.

Koncertnu vecer vrhunske jazz svirke zatvorili su skladbom "Bye Bye Blackbird", a nakon glasnog aplauza publike za bis je Cakalo zasvirao "Every Day I Have the Blues".

Medu publikom su se našli i drugi brojni Boškovi suradnici i glazbenici koji su svirali s njim, a upravo takvih trenutaka prisjetio se pjevac Miro Ungar: "Boška sam upoznao prije 55 godina, kad sam bio pjevac debitant, a on je tada svirao harmoniku u jednom bendu. U kasnijim godinama smo se cesto sretali, a od 1991. sam redovno pjevao u BP clubu na manifestaciji Big Badnjak".

Koncert sjecanja na Boška Petrovica organizirali su Grad i novigradska Turisticka zajednica.


Podijeli: Facebook Twiter