Želim pomoci gay pokretu u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rovinjska Zajednica Talijana ugostila je poznatog talijanskog transseksualca Vladimira Luxuriju, koji je u Rovinju promovirao svoj novi roman (treci po redu) "Eldorado".

Pred prepunom terasom rovinjske ljetne scene Luxuria je govorila o svom životnom putu (roden je kao Vladimir Guadagno i vec u ranom djetinjstvu osjecao pripadnost suprotnom spolu), talijanskoj politickoj sceni, gay pokretu u Italiji i Europi, ljudskim pravima u EU-u i, naravno, romanu koji govori o progonu homoseksualaca za vrijeme nacizma u Njemackoj.

- Radi se o ispovijesti jednog talijanskog homoseksualca koji je u Berlinu proživio strahote nacistickog progona, no knjiga govori i o sadašnjosti, odnosno o raznim oblicima diskriminacije i nasilja.

Luxuria je rodena 1965. godine u Foggi na jugu Italije, a popularnost je stekla 2006. godine kada je izabrana u talijanski parlament u redovima stranke Komunisticke obnove. U vrijeme vladanja koalicije lijevog centra Romana Prodija do 2008. godine postala je medijski fenomen, ne samo Italije, vec i šire, jer je prvi transseksualac u Europi koji je izabran u jednom državnom zastupnickom tijelu.

Godine 2008. nastupila je u talijanskom reality showu Otok slavnih (Isola dei famosi) i pobijedila.

- Žao mi je zbog onoga što se dogodilo na gay prideu u Splitu. Osobno sam iskusila nasilje na jednoj slicnoj manifestaciji u Moskvi. Uvjerena sam da se radi o manjini, da je hrvatsko društvo sposobno prihvatiti nacelo poštovanja individualnih ljudskih prava. Ako hrvatski prijatelji ponove manifestaciju iduce godine, sigurno cu sudjelovati na novom skupu kako bih pomogla gay pokretu u Hrvatskoj, rekla je Luxuria. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter