Ludilo zvano Exit

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Festival Exit poznat širom svijeta svecano je otvoren sinoc na Petrovaradinskoj tvrdavi u Novom Sadu, a trajat ce do 10. srpnja. Prvoj veceri nazocilo je više od 35 tisuca posjetitelja. Prema procjenama organizatora, Exit ce ove godine posjetiti 30 tisuca inozemnih turista, najviše iz Velike Britanije, Nizozemske, a na trecem mjestu su ljubitelji glazbe zemalja iz okruženja.

Na ovaj festival ce doci i gosti iz zemalja Europske unije, Meksika, Gvatemale, s Novog Zelanda, Australije, a sve više je i turista iz Rusije.

Exit je otvorila novosadska grupa Atheist rap nakon kojih su nastupili i grupe Bad Religion, Darkwood Dub i kanadska koncertna atrakcija Arcade Fire, a publika je zatim uživala u spektakularnom vatrometu pred nastup glavne zvijezde veceri, britanske grupe Pulp.

Sinoc su nastupili i decki iz rijecke grupe Father. Za veceras su predvideni nastupi britanskog benda Editors i pjevacice M.I.A. a publika ce imati prilike slušati i Amadou i Mariam, slijepi glazbeni duo podrijetlom iz Afrike. Nakon ponoci trebalo bi nastupiti rijecki roker Damir Urban s Cetvorkom, a potom britanska elektronska grupa Underworld. Inace, za cetiri dana festivala na 20 pozornica nastupit ce više od 600 izvodaca, a slobodnih ulaznica u prodaji još ima. 

Nastao iz bunta i revolta zbog stanja u Srbiji krajem 90-ih, "Exit" je tijekom godina prerastao u jedan od najvecih glazbenih dogadaja u jugoistocnoj Europi, a ove godine se, prema ocjeni americke televizije CNN, našao na listi 10 najznacajnijih glazbenih festivala na svijetu.

Pored glazbenoga programa, Exit nudi i projekcije filmova, tribine, zabave i performanse. Organizatori procjenjuju da u prosjeku Exit godišnje posjeti 200.000 ljudi, a ove godine se ocekuje i dvomilijuniti posjetitelj.


Podijeli: Facebook Twiter