Konacno, pravi Dani Julesa Vernea

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pljesak i ovacije nakon uprizorenja spektakularnog bijega Mathiasa Sandorfa iz tamnice pazinskog Kaštela kojima je publika zasluženo nagradila aktere inscenacije mogu se u potpunosti uputiti citavim Danima Julesa Vernea koji su, konacno, pokazali svoje pravo lice.

Neobicne nove atrakcije uz vec godinama iskušane sadržaje koje cine okosnicu manifestacije ocarale su brojne posjetitelje ovogodišnje unapredene verzije Dana Julesa Vernea koji su pokazali da Pazin ima svoga konja za (turisticku) trku.



Punim pogotkom pokazala se adrenalinska atrakcija Zip-line kojom su posjetitelji hrabrijeg srca okaceni o celicno uže mogli preletjeti Pazinsku jamu. Lansirani iz klisure podno hotela "Lovac" brzinom koja je dosezala pedeset kilometara na sat stizali su u desetak sekundi do Kuce za pisce gdje su ih uz radoznalu svjetinu docekivali spretni clanovi novoosnovanog Kluba ekstremnih sportova iz Pazina.



Osim perspektive Pazinske jame koja je vidljiva samo pazinskim golubovima koji je nastanjuju paket Voyages extraordinaires (neobicna putovanja) nudio je uobicajenu šetnju poucno-pješackom stazom, ali i speleološki silazak u samo podzemlje Pazinske jame odnosno posjet podzemnom jezeru koji se nalazi u utrobi samog grada (Put u središte Zemlje).

Nakon izlaska iz ponora Pazinske jame posjetitelji su se mogli ponovo vinuti u zrak i to balonom. Održana je i zanimljiva avanturisticka utrka "Put oko Pazina u 80 minuta" u kojoj je pobijedio tandem Paulo Rigo i Petar Vukovic kojima je trebalo tek nešto više od 52 minute za prelazak zaguljene trase od Starog trga do Zareckog krova. Drugi su bili Aleš Hrvatin i Raul Vozila, a treci Maxi Jerman i Aleš Nežic, a mi smo slucajno popricali s dvojcem iz Izraela koji su se neplanirano prikljucili utrci.



- Bila je to cudesna utrka, drago nam je da smo je iskušali, kaže Gonen Arusi iz izraelskog Kibutz Beerija te dodaje da ga je posebice oduševila topla dobrodošlica domacina zbog kojeg se u Pazinu osjecaju kao kod kuce. Komplimente ne štedi ni Or Edelman iz Tel Aviva koji kaže da u obilasku Hrvatske preferiraju autenticna mjesta u kojima nema turisticke vreve, a pošto su fanovi Julesa Vernea u Pazinu im se dogodio "perfect match".

Tijekom predvecerja i veceri stari dio grada vremeplovom se vratio u 1867., godinu u kojoj se održava radnja Verneovog romana inspiriranog Pazinom "Mathias Sandorf", te su se na promenadi mogle vidjeti dame u krinolinama, kicoši s cilindrima, oficiri i vojnici, seljaci, trgovci i putujucih sviraci.



Služila su se tipicna jela kao što je maneštra s bobici ili kupus i palenta sa šugom, a gosti festivala su na desetak tipiziranih štandova mogli razgledati ili kupiti neki od autohtonih istarskih proizvoda ili suvenira.

Ipak, najvecu pozornost izazvalo je uprizorenje ulomaka knjige koja se zajedno s masom kretala od Trga slobode do Kaštela gdje je upriliceno sudenje likovima iz romana da bi se kasnije sve okoncalo spektakularnim bijegom cime je dosegnut vrhunac veceri.



U meduvremenu je mladi pazinski etno bend Veja održao odlican koncert u dvorištu Kaštela, dok je na Starom trgu širokim odabirom glazbenih želja publiku uveseljavao porecki Le monde. U Kaštelu je takoder predstavljena intrigantna fotoreportaža Zvonimira Blaževica s puta u pazinsko podzemlje, kao i šarolik performans umjetnika iz talijanske kulturnoumjetnicke udruge Federico II. Eventi, dok je posljednja bila nocna avantura - Lov na skriveno blago.

Spomenimo i banket za uzvanike u rotondi Kaštela pod imenom "Velika proslava pobjede pravde" na kojem je prezentirana nova pazinska gastronomska ponuda: pohani i kuhani puževi kakvi žive u Pazinskoj jami, carpaccio od pacjih prsa, kao i pašteta od (pazinskih!) golubova. Jela je spravila kuharska ekipa konobe Vinje koja ce neobicna jela ubuduce nuditi gostima.


Podijeli: Facebook Twiter