Glazbeno putovanje od Istre do Armenije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gromoglasni pljesak za Tamaru Obrovac, Karena Asatriana i njihove kolege glazbenike odjekivao je INK-om u ponedjeljak. Istarska je glazbenica pokazala da zna privuci publiku, ali joj i priuštiti nesvakidašnje etno-glazbeno putovanje od Istre do Armenije.

Ono što je te veceri spojilo našu regiju i ovu zemlju smještenu na južnom Kavkazu bio je jazz, to je taj neki "vlak" koji ne mora cekati na granici da bi ga propustili jer ga svi poznaju. Tamara Obrovac pokazala je tako da zna pjevati i na armenskom za što je priliku dobila u skladbi "IstrArmenia", koju su stvorili zajednickim snagama i koja je naslovna stvar projekta.

Bila je to prilika za njih dvoje da malo predstave tu daleku zemlju pa je Asatrian podsjetio da je njegova zemlja 70 godina bila u sastavu Sovjetskog Saveza da bi prije 20 godina postala neovisna. Rekao je da su ljudi godinama odlazili iz Armenije, zbog ekonomskih razloga ili zbog genocida koji se dogodio krajem Prvog svjetskog rata. Tada se ispricao zbog svog engleskog, ali bilo je ocito da su ga preplavile emocije. Pokušavši objasniti o cemu pjesma govori, na kraju je sa sjetom kratko kazao da mu nedostaje rodna zemlja.

Miješajuci zvukove Istre i Armenije glazbenici su prije svega ukazali na slicnosti ovih dviju regije, a i sam je Asatrian priznao da se u Hrvatskoj osjeca bolje nego u Austriji, gdje je poceo suradnju s Obrovac. Ono što ce možda najviše iznenaditi one koji se prvi put srecu s armenskom glazbom jest to koliko ona slici istarskoj. Razlike su u ovom slucaju manje bitne.

Atmosfera koncerta bila je prilicno intimisticka, cemu su osim glazbe pridonijela i prigušena svjetla. Kada bi neka pjesma završila, svjetla bi se pojacavala, i to je bio znak Tamari da se obrati publici i komunicira s ostatkom benda. Bila je izvrsno raspoložena i vec je nakon prve pjesme rekla da se u pulskom kazalištu osjeca kao u dnevnom boravku te se nastavila šaliti s kolegama. Ona ipak dobro poznaje teren, pa se njena samouvjerenost podrazumijeva, dok se Asatrian tek trebao udomaciti - u cemu je i uspio.

Simpaticni armenski glazbenik osvojio je publiku kada je uzeo fotoaparat koji mu je stajao na klaviru i fotografirao prepuno kazalište. No, dok je koncert trajao, svi su na sceni bili potpuno uronjeni u ono što su izvodili. Na glazbenom proputovanju našlo se mjesta i za stihove istarske pjesnikinje Loredane Bogliun.

Prvi taktovi koncerta pripali su Carlosu Sungurlyanu, Asatrianovom suradniku koji je zvukovima žicanog arapskog instrumenta uda otvorio koncert, a kasnije je zasvirao i na buzukiju. Uz njega, nastupili su i Tamarini suradnici gitarist Uroš Rakovec, bubnjar Krunoslav Levacic i mladi zagrebacki kontrabasist Zvonimir Šestak koji studira u Grazu.

- Vec sam oženjen, ali volim je, šaleci se izjavio je Asatrian za Tamaru, ipak je jucer bilo Valentinovo. Da je dan zaljubljenih, podsjetila nas je i Tamara s pjesmom "Sama bez tebe". Ansambl IstrArmenia vec je u petak nastupio u Klagenfurtu, a kakav je bio koncert u INK-u, nadamo se da ce se moci vidjeti i cuti na CD-u i DVD-u koji se pripremaju.

Koncert je okrunjen pozivom na bis i izvedbom Tamarine pjesme "Crno zlo". Dobra atmosfera dosegnula je vrhunac neobicnom instrumentalno-vokalnom komunikacijom Karena Asatriana i publike, u koju se ukljucila i Tamara Obrovac.


Podijeli: Facebook Twiter