Pjesnik na Titovom brodu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na "Galebu", brodu bogate povijesti, koji je vecini najpoznatiji kao nekadašnja ploveca rezidencija Josipa Broza Tita, ovih je dana ponovno živo. Predvodena redateljem i scenaristom Balšom ?ogom, mnogoclana ekipa iz Srbije na brodu, koji posljednjih deset godina propada na mrtvom vezu u remontnom brodogradilištu "Viktor Lenac", snima kratki film "Pjesnik revolucije na predsjednickom brodu" temeljen na istoimenoj satiri Danila Kiša.

- Kiš je tu pjesmu napisao šaleci se s Dobricom Cosicem koji je u svojim memoarima napisao kako je od šefa Titova protokola ucio kako se treba ponašati na "Galebu". Ta je pjesma vic, šala, o tome kako su se tad ponašali prema Titu. Pjesma se, kao svako umjetnicko djelo, otela i postala samostalna. To je pjesma o covjeku koji taj brod tretira kao Tita, on je za njega Tito. Taj je brod njegov svijet i on mu je užasno posvecen, otkrio je ?ogo.

Prema njegovim rijecima, upravo je u toj posvecenosti i ljubavi pronašao misao vodilju 10-minutnog filma.





- Ovaj je film i metafora o kraju jedne zemlje, o tome kako je završio simbol bezbrižnosti jedne zemlje jer "Galeb" je zaista bio simbol bezbrižne Jugoslavije. To je film o ljudima koji su živjeli u nekom bezbrižnijem vremenu od nas i o umiranju ljudi iz te generacije, koji su živjeli u mladoj zemlji koja nije imala nikakve brige. Oni su imali vremena dva tjedna putovati do Londona brodom pa se onda dva tjedna vracati kuci. Bila je to zemlja u kojoj je bilo za sve vremena, dodao je.

Glavne i jedine uloge u filmu igraju dvojica glumackih velikana. Proslavljeni slovenski glumac Radko Polic tumaci ulogu šefa protokola, dok ulogu pjesnika tumaci srbijanski glumac Marko Nikolic, najpoznatiji po ulozi glave obitelji Popadic u seriji "Bolji život" i ulozi puškara u filmu "Boško Buha". Pored njih, u filmu se pojavljuje veci broj statista u ulogama mornara, dok ekipu koja radi na projektu cini 45 osoba.


Podijeli: Facebook Twiter