Zvuk pulske elektronske glazbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kreiravši deset skladbi od downtempa i nu jazza do breakbeata i trip hopa, osmorica nezavisnih pulskih autora elektronske glazbe umjetnickih imena Qwertyz (Jakša Šurina u pratnji akusticne gitare Vedrana Sveteka), Velo (Velimir Todorovic), Shift Filter Response (Alen Bahurik i Hrvoje Vrcic), Morski (Marino Jurcan), Miron (Miron Hauser) i The Robeq Tunes (Robert Matyisiak) predstavljena su na CD kompilaciji "Elektro Tranzicija".

Cilj ovog vrijednog izdanja tiskanog u 200 primjeraka, kako je novinarima naglasio Daniel Balaban, glazbenik kourednik kompilacije i voditelj glazbenog studija Metamedije, jest približiti široj publici elektronsku glazbu nezavisnih domacih autora u sklopu projekta "Made in Rojc".

Primjerak CD-a je besplatan i može se podignuti u Metamediji u Rojcu svakog radnog dana od 17 do 21 sat, u Centru za mlade Pula u Kandlerovoj ulici 10; a može se naruciti i preko klupske e-mail adrese ([email protected]) ili facebook grupe "Udruga Metamedij".

Urednik izdanja je Marino Jurcan, graficku pripremu potpisuje Emil Jurcan, a kompilacije ne bi bilo bez konkretne potpore Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Grada Pule i Ministarstva kulture.

Pohvalno je i korisno ovom dijelu pulske scene što kompilacija objedinjuje autore koje nose duže glazbeno iskustvo iz pojedinih bendova (poput, primjerice, Roberta Matyisiaka koji svira i bas gitaru pulskom punk bendu Anti Todor) s neafirmiranim autorima koji se prvi put predstavljaju javnosti. Time je prilicno nedostupna, a marljiva domaca scena alternativne elektronske glazbe - koja se naslanja na slavno doba pulske elektronske scene i Fort Bourguignona - dobila izravan kanal prema poklonicima ove vrste muzickog izražavanja i stvaralaštva.

Pocetkom svibnja, najavljuje Balaban, trebala bi zaživjeti izdavacka kuca Meta Music, koja ce promovirati prvo domace autore iz Istre, a zatim i iz ostalog dijela Hrvatske, a publicirat ce iskljucivo digitalna izdanja. S druge strane, upravo se nabavlja nova oprema za glazbeni studio Metamedije.

- Pozivamo sve da nam se jave sa svojom glazbom, kazao je Daniel Balaban. Dosad je unutar projekta "Made in Rojc" objavljena kompilacija metal bendova iz Rojca te izdanje domaceg hip-hopa. Vec i ova tri izdanja s brojnim autorima pokazuju koliko Pula, iako relativno mala sredina, ima bogat i nepresušan izvor kreativnosti.


Podijeli: Facebook Twiter