Filji, Grrinta i Veja za kraj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Filji di Bruno Atomiko, Grrinta i Veja pobrinuli su se za završnu feštu prvog kulturno-umjetnickog festivala KUFer na koncertu održanom na parkiralištu Sveucilišta Jurja Dobrile. Pomalo neobicno mjesto pokazalo se ipak kao sasvim prikladno da primi ne baš brojnu publiku koje se najviše nakupilo za vrijeme nastupa Filja. Oni su se u svom stilu dotakli Muzila kroz obradu "Mutne rijeke" od Atomskog skloništa a na tapetu im se našla i Brijuni Rivijera, a kako su došli sa zaštitnim maskama na licu opjevali su i svinjsku gripu "a, be i ce". Najviše nam se ipak dopala "Insieme 1992" od Tota Cutugna u punk verziji, valjda i zbog toga što je puno kraca nego u originalu.

Prije i poslije Sinova Brune atomca predstavili su se veseli i ponosni Žminjci i jedna Žminjka u grupi Grrinta. "Mi smo iz Žminja i kantamo po žminjski. Ki kapi, kapi", odmah su rekli i to objasnili u prvoj pjesmi koju su kasnije i ponovili. Osim toga pjevali su i o žminjskom samnju, o tome kako su krali trukinju te kao svoj hit najavili pjesmu "Daj si kuraja". Vrlo su zabavni, premda na trenutke znaju biti i ozbiljni. Teško ih je ne usporediti s Gustafima, no vidi se da su potpuno ufurani u ono što rade, na bini djeluju krajnje samouvjereno tako da ocito imaju jasnu ideju u kom smjeru žele da im se razvija karijera.

U slicnom stilu koncert su preksinoc otvorili mladi Pazinci iz grupe Veja koji inspiraciju crpe iz istarske tradicijske glazbe pa smo tako uz ostalo culi "Predi, predi" i "Biži, biži, maglina", a "Špacakamin2 su posvetili graditelju instrumenata Otaviju Štokovcu kojem je to najdraža pjesma. Imali su i posebnog gosta, Deju, na gitari.


Podijeli: Facebook Twiter