Pikule, košarka, nogomet igrali su se i u antici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slobodno vrijeme mališani najcešce provode pred kompjutorom ili televizijom, no kako su se zabavljala djeca u antickom dobu, prije 2.000 godina, zna Barbara Banovac, muzejska pedagoginja iz Muzeja grada Umaga. Naime, ona je na Danima antike, održanim u Puli prošlog vikenda, bila zadužena za djecji štand, svojevrsnu anticku školicu, gdje su najmladi posjetitelji mogli saznati koje su igre bile popularne u Rimskom Carstvu.

- Željeli smo djeci pokazati da se tijekom tih dvije tisuce godina igre zapravo nisu puno promijenile, više-manje su slicne, ali se tada koristio drugaciji materijal. Bili su to plodovi voca, poput oraha i kestena, koje su pronalazili u prirodi, zatim imali su glinene vrceve u koje su ubacivali lopte, nešto poput košarke, preskakali su konopac, a voljeli su se natjecati i u bacanju predmeta u dalj, kaže Banovac.

Medu djevojcicama su i tada bile popularne lutke, koje su, kako kaže Banovac, bile napravljene od drva, a njihovi udovi bili su pomicni. Osim toga, igrale su se i igre na ploci, poput križic-kružica i mlina, a umjesto olovke i papira, simbole su urezivali u drvo. Djecaci su pak voljeli igrati pikule. No, to je tek mali dio igara kojima se tada mališani zabavljali, a nama su poznati jer postoje pisani dokazi o tome.

A vjerovali ili ne, i u to vrijeme nogomet je bio jako popularan. Doduše, pravila su bila nešto drugacija. Clanovi udruge Gaj Liberije iz Sinja, koji njeguju anticke igre s loptom, upravo su na Danima antike predstavili - anticki nogomet.

- Pravila su bila nešto drugacija - nije bilo klasicnog terena, moglo se igrati rukom, nije bilo golmana i šesnaesteraca, a je li igrac napravio prekršaj, odlucivao bi vladar. Lopte su bile napravljene od kože i imale su heksagone, poput današnjih nogometnih lopti, rekao je Dejan Poljak, predsjednik udruge Gaj Liberije.


Podijeli: Facebook Twiter