BERLIN

Liberalne hollywoodske zvijezde apelirale na Građane Goerlitza da ne biraju desne populiste

| Autor: Hina

U malom saskom pograničnom gradu Goerlitzu danas se bira gradonačelnik a kako bi spriječili izbor kandidata desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) u predizbornu kampanju su se uključili i međunarodni filmski radnici koji ovaj grad često upotrebljavaju kao kulise za svoje filmove.

 

„Građani Goerlitza, nemojte se prepustiti mržnji i neprijateljstvu, podjeli i izolaciji“, stoji u otvorenom pismu kojim se međunarodna skupina filmskih radnika ljevičarskih aktivista pod vodstvom producenta Michaela Simona de Normiera obratila građanima Goerlitza.

De Normier je za Njemačku novinsku agenciju (DPA) rekao kako bi izbor desno-populističkog gradonačelnika imao posljedice po spremnost međunarodnih filmskih ekipa da i dalje snimaju u ovom gradu.

„Mi volimo ovaj grad. No ako atmosfera bude zatrovana mržnjom i netrpeljivošću prema strancima to bi moglo otjerati filmske radnike“, rekao je De Normier.

U gradu na Lužičkoj Nisi na granici s Poljskom velike izglede za pobjedu ima kandidat AfD-a Sebastian Wippel koji je u prvom krugu izbora krajem svibnja osvojio više glasova od glavnog konkurenta, kandidata Kršćansko-demokratske unije (CDU) Octavian Ursu.

Među potpisnike otvorenog pisma građanima „Goerliwooda“, koji je, nakon što su ovdje djelomično snimani hollywoodski hitovi poput „Inglorious Basterds“ ili „Grand Hotel Budapest“, postao jedna od najtraženijih filmskih lokacija u Njemačkoj, spada i Oskarom nagrađivani redatelj Stephen Daldry i scenarist Bernhard Schlink.

Zastupnik AfD-a u Bundestagu Tino Chrupalla iz izbornog kruga Goerlitz je preko Twittera poručio kako žitelji ovog grada ne trebaju „skrbništvo i preporuke za glasanje međunarodnih zvijezda i zvjezdica“.

Policijski inspektor i AfD političar Wippel je predizbornu kampanju oslonio na obećanja o pojačanoj sigurnosti grada na granici. „Sigurne granice umjesto bezgraničnog kriminala“.

Konkurentskog kandidata iz CDU-a su podržale stranke Ljevica i Zeleni.

„Političke razlike i osobne netrpeljivosti sada moraju pasti u drugi plan. Naš je cilj sprječavanje dolaska jednog gradonačelnika iz AfD-a na vlast“, priopćila je stranka Ljevica.

Izbori u Goerlitzu su i signal za pokrajinske izbore na jesen na kojima bi po prvi put najviše glasova mogao osvojiti AfD.

Na saveznim izborima prošle godine kao i na nedavnim izborima za Europski parlament AfD je već po broju glasova pretekao CDU i po prvi put postao najjača stranka u saveznoj pokrajini Saskoj.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum