Rovinjština iz perspektive biciklista - raj za oči i nepca

Prvi Weekend bike gourmet tour
Prvi Weekend bike gourmet tour

Prošli je vikend, barem što se tiče biciklista/rekreativaca bio i više no pun pogodak. Rovinjska Turistička zajednica u suradnji s hotelijersko-ugostiteljskom kućom Maistra i Udruženjem obrtnika Rovinj, organizirala je prvi Weekend bike gourmet tour. Dvije staze - prva duža i jednostavnija, druga kraća al' napornija bile su i više no privlačan mamac za domaće, ali i inozemne goste.

Valjalo je, naime, tek odlučiti kojim smjerom i u koji dan. Međutim, s tom odlukom, pokazala je praksa, problema nisu imali oni koji su pedalirali u subotu, jer za njih je i nedjelja ponovno bila dan za reprizu. Jer, kako su nam rekli, ništa ih nije moglo zaustaviti da usprkos dan ranije odrađenom/proživljenom naporu, ali i vožnji na trideset i dva stupnja Celzija, te ogromnoj količini istarskih "mokrih" i krutih delicija, koje su ih čekale na "kontrolnim punktovima" - da odustanu.

Kaže mi grupica onih "preko Učke"- krepat ma ne molat'. No, bez straha za buduće rekreativce jer ta se uzrečica mahom odnosila na raskošne gurmanske stolove i veliki trud domaćina ugostitelja koji su doista osvjetlali obraz dokazavši da je Istra, svojim raskošnim plodovima, odličnom pripremom hrane po receptima naših starih i s dozom modernog štiha, vrlo atraktivno kulinarsko odredište i sve primamljivija destinacija gastro nomada. Pedeset, a potom i četrdeset i pet kilometra. Pa ti biraj!

Dakle, oba je biciklistička dana startna pozicija bila na prostoru željezničke stanice. Tu se posljednji put provjeravala bicikla, rad megafona vođe biciklijade Bobana Memedovića, kao i pratećeg vozila, čiji putnici na sreću nisu imali drugog posla, doli sakupljanja "viška" odjeće biciklista. A kada je riječ o višku, dovoljno je reći da je prošlog vikenda sunce i ugodna temperatura pomazila bicikliste.

Biciklistička je ruta prvog dana rekreativne vožnje vodila uređenom bike stazom Limes i biciklističko-pješačkom stazom Basilica na sjevernom dijelu grada preko Mondelaca, sve do jednog od najljepših pogleda Poluotoka - Limskog kanala. Nakon okrijepe, nastavilo se u smjeru Rovinjskog Sela, preko Žuntići, Sošići i Brajkovići do stancije Golaš i vinarije "San Tommaso", u kojoj su osim, uz dakako odličnu vinsku kapljicu (bolje napisati pljusak kapi), i ukusnu maneštru od bobići i domaće kobasice, biciklisti nastavili do Bala. Osim, razgledavanja srednjovjekovnog gradića, poznatog po gotičko-renesanskom kašteu i paleontološkim nalazima dinosaurusa, biciklisti su se iz pr(a)ve ruke upoznali s načinom proizvodnje maslinovog ulja. Dakako, odredište je bila uljara Grubić, u kojoj su, uz degustaciju tri vrste ulja , ovčjeg sira i domaćeg kruha, biciklisti bivali upoznati s postupkom prerade maslinovog ulja.

Vožnja je nastavljena preko područja San Polo, stanvije Garzotto, kamenoloma Španidige pa sve do kulinarskog odredišta restorana "Feral" a tamo rapsodija mesnih delicija i čitav spektar slastica. Put je iz Ferala, doduše nešto nježnijim tempom, vodio na startnu poziciju. Polako se primicala večer. Vole čvrsto tlo, ali ne prežu ni od spuštanja u dubine Subotnja je biciklistička grupa pokazala da za njih ne vrijedi ona kako se "prvi mačići bacaju u vodu". Je, dobar se dio njih pojavio i sutradan, baš kao da samo večer ranije nisu poručili "vidimo se dogodine". Uz njih, kako dobar glas brzo putuje, pojavili su se i novi biciklisti - među kojima i dobar dio susjeda Slovenaca, ali i njemački par iz Hotela "Lone". Srećom, da nas je više od Slovenca, inače poznatih po svojoj strasti prema rekreativnom bicikliranju, pokazala je i grupa Rovinjca. Povećoj grupi, doprinjeo je pretpostavljam, i onaj "sat" više spavanja.

U svakom slučaju, nova je staza, za pet kilometara, bila kraća, ali s "kvakom"- težom i napornijom trasom. Vozilo se u smjeru Mondelaca, Turnine do prve postaje u Rovinjskom Selu. A kad tamo, uz suhomesnato, sirno, voćno i slatko, pravo oduševljenje izazvalo je "vojni ručak" iz pokretnog kazana ili kako mi dobaci kuhar "fažolada na Seljanski". Trasa je nakon prve okrijepe, preko Sošića vodila ka Pižanovcu i jedinstvenom parku "Histria Aromatica" koji se proteže na 25 hektara.

Uz domaćina, i vlasnika Borisa Filipaja, biciklisti su se prošetali šetnicom kroz plantaže i vrtove s preko 300-tinjak vrsta aromatičnog, začinskog i ljekovitog bilja, maslinika i vinograda, ali i spustili u sedam metara duboku jamu - jednu od atrakcija Parka. Nakon gozbe s domaćim pljukancima i ostalim delicijama, slijedeće je odredište, a nakon Čubani i Španidige bila konoba "Barba Danilo" na Polarima, odnosno privatni kamp, ovjenčan s kategorizacijom četiri zvjezdice, a kojoj domaći, barem kada je riječ o restoranu i ponudi, od mogućih deset, daju i tu jedanaestu zvjezdicu. U svakom slučaju "Barba Danilo" s ponudom specijaliteta, mahom ribljih, opravdali su svoj imidž prostora u kojem se jede očima i nepcem. A što se tiče organizatora rekreativne biciklijade, također je odaslano jedinstveno pitanje "kad se opet/spet vidimo?" i poruka "obavezno dolazimo s kolegama". Pa kud više i bolje u posezoni?! (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter