Heroji pulskog vatrenog ljeta

U akciji na terenu (D. ŠTIFANIĆ)
U akciji na terenu (D. ŠTIFANIĆ)

Heroji ljeta - možda je pravi naziv za sve vatrogasce koji su se proteklih burovitih dana borili s vatrenom stihijom diljem jadranske obale. Od Pule, Medulina, Mošćeničke Drage do Crikvenice, Selca, Hvara gorjelo je, a olujna, na mahove orkanska bura nosila je vatru sve do kuća.

Ipak, hrabri momci koje štiti sveti Florijan uspjeli su obuzdati sve požare. U Istri je gorjelo najviše na jugu, i to na Marleri, u Šišanu i kod Barbarige.

Na intervencije u tim mjestima upućuju se profesionalne ekipe Javne vatrogasne postrojbe iz Pule, koja ima 73 osobe, odnosno 67 operativnih vatrogasaca s 24 vatrogasna vozila. Uz njih jug Istre od požara čuva 10 dobrovoljnih vatrogasnih društava koji zajedno imaju oko 300 vatrogasaca.

Jučer smo obišli bazu pulskih vatrogasaca, u kojoj smo zatekli dežurnu ekipu, ne bismo li se uvjerili u režim i način rada jedne smjene koja svakog trenutka čeka zvuk sirene i uzbunu za još jednu intervenciju.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Klaudio Karlović ispričao nam je kako se radi i tko vodi posao kad se ne gasi vatra. Po njegovim riječima, radi se u četiri smjene.

- Dečki rade 12 sati pa se odmaraju 24 sata. Tada rade ponovo 12 sati, a potom se odmaraju dva dana. I tako u četiri smjene. U postrojbi se uvijek radi, i nema da se ne radi. Uz rad se provodi praktična i teoretska nastava ne bi li vatrogasci nadograđivali svoja znanja i vještine. U svakoj smjeni ima 15 ljudi, od kojih petorica vozača te zapovjednik smjene, voditelj smjene, voditelji odjeljenja, četiri do pet voditelja grupe vatrogasaca i tri-četiri vatrogasca po smjeni.

Obišavši vatrogasno dežurstvo uvjerili smo se u sustav dojave, koji je uistinu brz i efikasan. Karlović ističe kako nakon svake dojave vozila moraju izići iz dvorišta za najkasnije 60 sekundi i biti na putu za požarište. (Piše Cristian Bruno GALIĆ Snimio Milivoj MIJOŠEK )

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU 


Podijeli: Facebook Twiter