U udarni kolovoški vikend sa stabilnom vodoopskrbom

Butoniga, zračni snimak
Butoniga, zračni snimak

Na području djelovanja Istarskog vodovoda Buzet, koji vodom iz izvora Sveti Ivan, Gradole, Bulaž i akumulacije Butoniga opskrbljuje 29 istarskih gradova i općina, vodoopskrba je i dalje stabilna. Mjerama prvog stupnja redukcije prosječno se štedi oko 25 posto vode pa potrošnja trenutno iznosi oko 1.000 litara vode u sekundi.

Uvođenjem redukcije, početkom prošlog tjedna, očekivalo se štedjeti do 10 posto vode, pa su ovakvi rezultati ugodno iznenadili. Zbog smanjene potrošnje blago se povećala i izdašnost izvora, stoga u Istarskom vodovodu, uoči udarnog kolovoškog vikenda, ipak malo lakše dišu.

- Važno je da mjere redukcije i dalje imaju takav efekt. Samo takav pristup zagarantirat će nam stabilnost vodoopskrbe i tijekom kolovoza, izjavila je direktorica Istarskog vodovoda Laura Šuperina.

Najviše razloga za zadovoljstvo trenutno je zbog stabilnosti akumulacijskog jezera Butoniga, vodnog resursa ključnog za vodoopskrbu u špicama turističke sezone.

- Djelatnici internog laboratorija Istarskog vodovoda, Zavod za javno zdravstvo i stručnjaci PMF-a Zagreb kontinuirano vrše monitoring akumulacije. Zadnji zajednički monitoring odrađen je ove srijede i rezultati su i dalje dobri. Voda u jezeru je dobre kvalitete tako da se može koristiti za vodoopskrbu, a i ima dovoljno kisika za stabilnost ekosustava. Načelno smo se usuglasili za dodatnih pola metra, što znači da ćemo vodu crpiti do kote od 33 metra nad morem. Budu li uvjeti i dalje stabilni, očekujemo nastavak crpljenja vode i ispod te kote, ističe Šuperina.

Razina akumulacije jučer se spustila do kote od 33,7 metara nad morem. S obzirom na situaciju u vodoopskrbi Hrvatske vode koje upravljaju akumulacijom odobrile su korištenje vode ispod kote 34, s time da odgovornost za ispravnost i kvalitetu vode snosi Istarski vodovod kao koncesionar za zahvaćanje vode. U prvom mahu odlučeno je crpiti vodu do kote 33,5, a sada je ta granica spuštena do kote 33.

Projekcije su se do sada pokazale točnima i nema razloga, kaže Šuperina, da tako ne bude i dalje. Voda iz Butonige pri koti od 33,5 trebala bi biti dostatna za korištenje do 8. kolovoza, a uz suglasnost za dodatnih pola metra prelazi se u drugu polovicu mjeseca kolovoza, kada se očekuje i smanjena potrošnja zbog završetka turističke sezone. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO; snimio M. MIJOŠEK)
 

Voda iz vodovoda zdravstveno je ispravna
Unatoč rapidno nižoj razini vode na izvorima i u akumulaciji Butoniga, pitka voda zdravstveno je ispravna, proizlazi iz odgovora Zavoda za javno zdravstvo.

Na temelju redovitih analiza, a zadnja je učinjena 27. srpnja, svi su ispitani pokazatelji odgovarali zahtjevima Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, odgovara nam voditeljica Odjela za zaštitu i unapređenje okoliša Silvana Mladinov.

VIŠE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter