Redukcija: Ako perete auto, mogu vam isključiti vodu

Pažljivo s pranjem auta (K. TADIJIĆ)
Pažljivo s pranjem auta (K. TADIJIĆ)

Istra je početkom ovog tjedna pokleknula pred ekstremnim vremenskim prilikama i zaključkom župana uvela prvi stupanj redukcije za čitavo vodoopskrbno područje.

Mjerama redukcije prvog stupnja zabranjeno je zalijevanje javnih zelenih površina, nogometnih igrališta, golf terena i drugih sportskih terena, pranje osobnih automobila, teretnih vozila i vozila javnog prijevoza, pranje poslovnih građevina, instalacija te sredstava za rad i skladištenje, pranje javnih prometnih i drugih površina te privatnih površina (dvorišta, okućnica i sl. ), navodnjavanje poljoprivrednih površina, osim staklenika, plastenika i hidropona.

Primjenjuju li se mjere redukcije, nadzirat će vodočuvari i komunalni redari. Neposlušne potrošače prijavit će Državnoj vodopravnoj inspekciji ovlaštenoj za inspekcijski nadzor, a oni koji se ne budu pridržavali propisanih mjera djelomično će se ili potpuno isključiti iz vodoopskrbnog sustava sve dok je redukcija na snazi.

- Prioritet je voda za piće, uključujući i sanitarnu vodu, da je bude dovoljno u kolovozu. Zato su i uvedene mjere redukcije da se sačuva barem deset posto zaliha vode u podzemlju, kaže županijski pročelnik Milan Antolović.

- Očekujemo neposlušnost na terenu, ali sugeriramo potrošačima da se pridržavaju mjera kako ne bi bili isključeni iz vodoopskrbe. Apeliramo na potrošače da se pridržavaju mjera redukcije prvog stupnja i stoga jer će se u protivnom već za nekoliko dana doći u poziciju da se uvedu mjere drugog stupnja, a onda slijedi isključenje pojedinih područja iz vodoopskrbe, kategoričan je Antolović.

Uz loše hidrološke prilike, za nizak vodostaj akumulacije Butoniga prozivaju se, primjerice, Hrvatske vode (koje prema Zakonu o vodama upravljaju višenamjenskim akumulacijama u vlasništvu države), da su jesenas ispustile vodu iz jezera.

Jedan od poznavatelja ovog sustava, direktor Vodoopskrbnog sustava Istre - Vodovoda Butoniga Darko Bratulić, smatra međutim da jesensko ispuštanje vode iz akumulacije nije uzrok redukcije. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Pula: Sve iz izvora Karolina

"Budući da se upravo u ljetnim mjesecima redovito bilježi deficit vode, Herculanea je još prije četiri godine realizirala projekt kojim je zalijevanje parkovnih površina omogućeno korištenjem tehnološke vode iz bunara Karolina na trgu Nimfej. Na ovaj način parkovne površine u neposrednoj blizini bunara s kapacitetom od oko 30 tisuća kubika imaju dovoljnu količinu vode tijekom cijele ljetne sezone", kaže direktor direktor Herculanee Igor Stari. (S. Z. T.)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter