Gustafovski "THC Balun"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon izvrsnog najavnog singla i videospota "Hiti se na mene" te objavljivanja EP-a "Maneštra", Gustafi predstavljaju videospot svojeg aktualnog singla "THC balun (Cumbia Istriana)". Zanimljiv i plesni spot je snimljen u Istri pod redateljskom palicom Johna Karduma, a u njemu članovi Gustafa i njihovi gosti obavijeni dimnom zavjesom plešu ritualne plesove, poslužuju sirovu kokoš te, vjerovali ili ne, pasu travu. Kako i sam naziv opisuje, "THC balun (Cumbia Istriana)" je mješavina cumbije i baluna, istarskog narodnog plesa i kante vrste taranke, prožete rock aranžmanima, rekli bismo karakteristična world music pjesma. Riječ je o šaljivom ljetnom singlu koji opisuje prisutnost narkotika i u seoskom okruženju. Droga danas nije rezervirana samo za urbane sredine, a ova pjesma opisuje čuđenje postojanju te moderne pošasti u ruralnoj sredini.

Edi Maružin, lider Gustafa kaže: "Pjesma je dakle parodija, kao i spot, na američke spotove na bazenima s puno koke i trave, a istovremeno ismijava prodor droge, koja je bila specifičnost urbanih sredina, na selo. I mi imamo našu "travu" i "koku". Po glazbenom je štihu mix cumbije i istarskog baluna koji su u ritmičkim segmentima vrlo slični, a upotpunjena je s različitim glazbenim sekvencama s kojima čini jednu vrlo plesnu cjelinu montipajtonovskog smjera. Videospot su kreirali naši provjereni partneri John Kardum i njegova asistentica Ira Tomić, sniman je na prekrasnoj lokaciji u srcu Istre, u Grimaldi, na bazenu kuće poznatog engleskog producenta, režisera itd. Mikea Downeya, koji tamo provodi poprilično vremena."

Pjesma je snimljena u bendovskom studiju u Maružinima, a zanimljivo je da je, po prvi put u tridesetpetogodišnjoj glazbenoj karijeri, pjesmu snimio Edi Maružin, a za glazbenu produkciju je zaslužan dugogodišnji prijatelj benda i praktički član, Edi Cukerić. Miks je radio Mot Tomaž Maras u studiju RSL u Novom Mestu, također dugogodišnji suradnik, koji je pjesmu i masterirao. Savjetodavno važnu ulogu odigrao je i Čedomir Mošnja, koji je pjesmu korigirao konstantno u procesu njezina stvaranja. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter