Slovak Lami "krstio" novu stazu na Kamenjaku

MTB utrka "XCO Premantura 2014"
MTB utrka "XCO Premantura 2014"

Bilo je teško i probiti se do mjesta gdje su startali vozači za 18. izdanje MTB utrke "XCO Premantura 2014", najprestižnije utrke u dvodnevnom biciklističkom spektaklu koji su organizatori iz Adrenaline prozvali Outdoor festival Kamenjak Rocky trails.

Gužva biciklista, kampera, štandova s pićem, biciklima i raznim dijelovima bilo je sve ukrug nove staze koja se na koncu pokazala iznimno zahtjevnom za sve koji su svojim biciklima projurili 4.200 metara dugom stazom s nizom atraktivnih prepreka. Prvi su stazu testirali oni najmlađi i rekreativci.

Bilo je to zagrijavanje za glavnu utrku dana, ali i cijele dvodnevne manifestacije koja je put Premanture pozvala brojne ljubitelje biciklizma, prirode i ljubitelje atrakcija kojih nije nedostajalo. Potom su nešto prije 13 sati sa starta jurnuli oni najbolji, vozači kategorije elite.

Poznati pulski biciklistički sudac Bruno Valčić je, nakon suđenja na Giru d'Italia, Tour de Franceu i Olimpijskim igrama u Londonu, jučer bio i glavni sudac ove utrke iz kalendara Svjetske biciklističke federacije (UCI), dao znak za start nakon kojeg je 71 vozač iz Slovačke, Ukrajine, Poljske, Belgije, Portugala, Mađarske, Italije, Češke, Slovenije, Austrije, Velike Britanije, Švicarske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske krenuo u prvi od sedam krugova.

Poveo je prošlogodišnji pobjednik ove utrke Poljak Marek Konwa sa startnim brojem 1, ispred Ukrajinca Serhija Risenke i Slovaka Michala Lamija. Već u drugom krugu na čelo kolone izbio je Lami i tu poziciju više nije ispustio sve do cilja. Dugo mu je vremena najbliži pratitelj bio Čeh Matouš Ulman, ali je zbog tehničkog problema u posljednjem krugu na koncu utrku završio tek na 24. mjestu, pa su se na pobjedničko postolje uz slovačkog reprezentativca popeli Ukrajinac Risenko i Poljak Wawak.

Hrvatski predstavnici nisu mogli pratiti ritam vodećih, pa je najbolji hrvatski vozač Pavao Roset na koncu bio 34, dok je od domaćih vozača iz Adrenaline najbolji bio Nenad Ljubičić na 51. mjestu. Glavna domaća uzdanica, Dean Svitić, nije imao sreće na "svojoj" stazi, morao je odustati već nakon 600 metara.

Najzadovoljniji nakon nešto više od sata i 41 minute vožnje bio je pobjednik, Slovak Michal Lami.

Nakon utrke vozača kategorije elite na start su došle vozačice kategorije elite, a potom su s krugom zakašnjenja startali juniori i juniorke. Kod vozačica nije bilo iznenađenja, već od starta je povela pobjednica Svjetskog kupa, Slovenka Tanja Žakelj i suvereno odjurila do pobjede.

Dvodnevna biciklistička manifestacija na Kamenjaku nastavlja se sutra. U 11 sati kod velikog šatora smještenog pored premanturskog groblja bit će start biciklističkog maratona, naziva 2. XCM Rocky trail, duljine 22 km na kojem se ponovno očekuje više od 300 vozača, a s istog će mjesta u 14.30 sati startati i trkači u svoju 12 kilometara dugu utrku. (R. CAR; snimio D. MEMEDOVIĆ)
 

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter