Puljanima konačno bod: Istra 1961 - Slaven B. 3:3

Radonjić u skoku (M. MIJOŠEK)
Radonjić u skoku (M. MIJOŠEK)

Bod je ostao na "Drosini" nakon dugo, dugo vremena. Uskrsne praznike nogometaši Istre 1961 iskoristili su prvo da darivaju svoje suparnike, jer svi su golovi Slavena stigli kao plod pogrešaka pulske obrane, a potom da konačno daruju i vlastite navijače.

Tri su puta gosti, kojima je pobjeda nasušno trebala zbog borbe za ostanak, vodili, i tri su ih puta Puljani stizali. Blagojević dva puta, drugi put s 11 metara u 90. minuti, i Obšivač našli su načina da probiju Picaka na golu gostiju i tako postignu konačnih 3:3.

Prvi je to bod osvojen još od 25. kola kad je u Puli gostovao Hajduk i time je konačno srušen onaj neugodni niz od šest uzastopnih prvenstvenih poraza, osam računajući i Kup. Bod je to koji je odagnao crne oblake nad pulskim prvoligašem, ostvaren s dvojicom juniora od prve minute i trećim koji je ušao u nastavku. Dakle, može se i tako.

Gosti su otišli "pokisli", jer trebala im je pobjeda. Najviše se to vidjelo na Elvisu Scoriji koji je u svom premijernom dolasku na obnovljenog "Drosinu" prvo isključen nakon slavlja zbog trećeg gola, a potom ga je Vugrinec držao da na kraju susreta ne skoči na suca Marića.

Izveli su istarski treneri, Pamić i Scoria, gotovo najavljene sastave. Pamić je tek umjesto Havojića koji se ipak nije oporavio od ozljede u prvih 11 raspoređenih u 4-3-3 formaciji uveo Dadića na lijevom krilu, a vrativši Joa na desno, dok je Scoria gostujući 4-4-2 raspored iscrtao s Ozobićem na desnom krilu, gdje se očekivao Rak, dok je Čanađija zaigrao uz Brleka u sredini vezne linije.

Tek što su gledatelji stigli prepoznati sve aktere susreta, gosti su poveli. Da se neka gadna pegula nadvila nad desnim bokom pulske momčadi poznato je već odavno, a danas je to samo potvrđeno. Bojan Pavlović koji se brže od predviđenog nakon velike rupture zadnje lože vratio u momčad, u prvom je kontaktu s loptom matirao vlastitog golmana. Nemoćni Brkić je u seniorskom debiju mogao samo gledati kako mu lopta ulazi u mrežu prije nego ju je ijednom dotaknuo.

Šok za pulske igrače, šok za publiku. No, ne zadugo. Publika je bila ta koja je prva reagirala, odmah stala bodriti "zeleno-žute" i dala im impuls koji ih je vrlo brzo vratio iz mrtvih. Prvi je opasnije udarcem iz daljine zaprijetio Obšivač i umalo iznenadio Picaka. Bio je to pokazatelj pulskim igračima da navale još jače.

Potom je Budicin s pet metara isprobao Picakove reflekse. Nakon toga se opsada koprivničkog gola nastavila, ali je Radonjić previše odugovlačio s udarcem u trenutku kad je Picak bio izvan gola, a potom je Dadić umalo uhvatio Picaka na spavanju.

Kad već svi oni nisu svladali gostujućeg golmana, bilo je vrijeme da pokuša i velemajstor udaraca iz daljine, Slavko Blagojević. Ovoga mu je puta Obšivač loptu spustio na lijevu nogu, ali ni to nije zasmetalo "ratnika iz Otoka". Zahvatio ju je punom nogom i umalo zakucao Picaka u mrežu. Gol, zapravo golčina, za izjednačenje.

Na krilima odlične završnice prvoga dijela krenuli su pulski igrači i u nastavku prema Picaku i zaprijetili preko Joa i Obšivača. No, ubrzo je uslijedio hladan tuš, Slaven je poveo 2:1. Iskusni Vugrinec pokazao je zašto je najbolji strijelac Prve HNL u povijesti, lukavo je dočekao svoj trenutak i poentirao.

Zadnji vezni Puljana Blagojević i Obšivač bili su danas posebno raspoloženi za igru i svoje su nastupe pretvorili u izjednačujuće golove. Blagojević u prvom, Obšivač u drugom dijelu. Na identičan su način, udarcima izvana, natjerali Picaka na kapitulaciju. Nakon izjednačenja i jedni i drugi krenuli su po pobjedu. Puljani su nastavili pritiskati, a gosti prijetili iz kontri.

I upravo su gosti ponovno pokazali svu poroznost pulske obrane. Vugrinec je asistirao, a Glavica zabio kraj uspavane pulske obrane. A onda, u posljednjoj minuti, Radonjić je izborio najstrožu kaznu koju je Blagojević realizirao za konačnih 3:3.

Juniorima prilika

Trener Pamić gurnuo je danas "u vatru" dvojicu juniora od prve minute. Robertu Dadiću je to bio drugi nastup u HNL-u nakon one utakmice s Osijekom prošle jeseni, dok je golman Ivan Brkić debitirao zamijenivši na golu Lovrića koji je imao tri žuta kartona. Na klupi su svoju priliku čekali Antonio Mance, Tin Ivanović i kadet Ian Cvek Šekuljica. Brkić nije mogao spriječiti golove, a imao je i par dobrih intervencija, Dadić je bio solidan, dok je Mance ušao u nastavku.

Najbolji igrač

Nakon šest poraza bilo je razumljivo da se na tribinama "Drosine" neće okupiti veliki broj gledatelja. Međutim, njih tisuću koji su se ipak odlučili na dolazak od prve su sekunde jasno i glasno dali do znanja što žele, jer se prolomilo "Hoćemo pobjedu!". Nije ih pokolebao ni rani gol gostiju. Nastavili su bodriti pulsku momčad i oni su im to vratili jednom od boljih proljetnih igara na "Drosini". U ovoj je utakmici publika definitivno bila najbolji igrač Pamićeve momčadi.

Susret 32. kola Prve HNL: Istra 1961 – Slaven B 3:3 (1:1). Gradski stadion "Aldo Drosina". Gledatelja: 1.000. Sudac: Bruno Marić (Daruvar). Pomoćnici: Fegeš (Nedelišće), Pejić (Vukovar). Strijelci: 0:1 Pavlović (3'-ag), 1:1 Blagojević (30'), 1:2 Vugrinec (51'), 2:2 Obšivač (63'), 2:3 Glavica (79'), 3:3 Blagojević (90'-11m). Žuti kartoni: Mance (Istra 1961), Edson (Slaven B.).

ISTRA 1961: Brkić, Pavlović, Vučko, Budicin, Pilipović (od 74. Mance), Blagojević, Obšivač, Kramarić, Jo, Radonjić, Dadić (od 61. Heister).

SLAVEN BELUPO: Picak, Purić, Edson, Grgić, Melnjak, Ozobić, Čanađija (od 76. Gregurina), Brlek, Delić (od 82. Fuštar), Vugrinec, Glavina (od 63. Glavica). (Roberto CAR)


Podijeli: Facebook Twiter