Loša prognoza i veliki valovi "začinili" pustolovnu utrku


Unatoč lošim vremenskim prognozama subotnja dugoočekivana i dugonajavljivana pustolovna utrka orijentacijskog karaktera Brijuni Adventure Race (BAR 2016.) ipak je održana i to s brojnim natjecateljskim ekipama, njih čak 105. Njihovo dobro raspoloženje bilo je očito poput magneta i za sunce koje se pojavilo netom prije početka utrka i pratilo ih tijekom cijelog dana. Već u 7.30 sati iz Nacionalnog parka Brijuni startala je ultra kategorija (na 80 kilometara) s 27 timova od po dva natjecatelja, dok je brojnija light kategorija (na 40 kilometara) sa 77 prijavljenih timova startala u 11.30 sati iz Fažane.

Šest disciplina

Utrku je organizirao Sportsko rekreacijski klub Puls (SRK Puls) iz Pule, u suradnji s Nacionalnim parkom Brijuni, kampom Bi-Village, turističkim zajednicama Fažana i Pula te Općinom Fažana, jer se cijela utrka održavala na području NP Brijuni, Štinjana te općina Fažana i Vodnjan.

Utrka je bila podijeljena na četiri dijela za ultra kategoriju te u tri dijela za light kategoriju, a svi su natjecatelji morali savladati i adrenalinski park. Nakon što su ekipe po pojedinom dijelu utrke pokupile sve kontrolne točke čekale su ih nove osnovne topografske karte na idućoj tranzicijskoj zoni, odnosno okrepnoj stanici. Same karte dobivali su netom prije starta, a detalje i specifičnosti utrke saznali na tehničkom sastanku također uoči početka utrke.

- Utrka je bila orijentacijskog karaktera. Sastojala se od šest disciplina: plivanja, trčanja, vožnje biciklom, veslanja u kajaku, ronjenju na dah i absailu (spuštanju po sajli). Cilj utrke je bio u što kraćem vremenu uz pomoć topografskih karata i kompasa obići zadane kontrolne točke koje se protežu kroz Nacionalni park Brijuni, Štinjan te općine Fažana i Vodnjan, pojasnio je natjecateljima direktor utrke i predsjednik kluba SRK PULS Denis Mirković.

Valovi promijenili trasu

I dok je light kategorija krenula biciklom iz Fažane i odradila gradsku orijentaciju prije prebacivanja na otočje Brijuni i tamošnji trekking, ultra kategorija je s Brijuna „osvojila“ Fažanu i završila utrku gradskom orijentacijom.

U trenutku kada su kronografski, svakih 20 sekundi, startali parovi light kategorije, nešto prije podneva s fažanskog trga, najbolje tri ekipe iz ultre već su u kajacima prelazile Fažanski kanal i odrađivale trećinu svoje zadane staze. Doduše, kako su rekli organizatori, nevrijeme je jučer ipak ostavilo traga, pa su ih valovi od dva i pol metra prisili da promjene dio trase za ultra natjecatelje koji tako nisu, kako je bilo predviđeno, kajacima veslali s vanjske strane Malog Brijuna, a sve da sigurnost natjecatelja ne bi bila ugrožena. To ipak nije uništilo čar utrke, niti umanjilo njen adrenalinski značaj, jer toga jučer zasigurno nije falilo.

Sudionici su bili, ne samo iz Hrvatske, već i iz regije, poput Slovenije i Italije, a pojedinci su do Istre potegnuli čak i iz Belgije. Svima njima jučer se pružila jedinstvena prilika da uživaju u prelijepim krajolicima kako otočja Brijuni tako i priobalja ovog dijela Istre te da ujedno savladaju zahtjevne prepreke koje je ova utrka pred njih stavila. Natjecanje se tako jučer proteglo tijekom dana, a početnu napetost zamijenilo je zadovoljstvo nakon dobro odrađene utrke.

Direktor utrke i predsjednik kluba SRK PULS Mirković zahvalio se svim partnerima, sponzorima i medijskim pokroviteljima koji podržavaju ovu pustolovnu utrku. Organizaciju BAR-a 2016. podržali su TZO Fažana i TZG Pule koje su ujedno i dio Klastera turističkih zajednica  južne Istre., a podršku su dale i tri članice Klastera južne Istre:  Vodnjan, Fažana i Pula.

"Light" Puljanima, "Ultra" Slovencima

Nakon gotovo dva sata utrke, nešto iza 13.30 sati, u cilj su ušli prvi „light“ natjecatelji, Puljani, Kristijan Rajković i Vladimir Bonazza, a pa minuta kasnije i drugoplasirani, također Puljani, Ljubomir Jurišić i Serđo Peruško, dok ih je s pet minuta zaostatka slijedio treći pulski dvojac Igor Prenz i Siniša Božičković. Nakon gotovo sedam sati u cilj su ušli i prvi ultra natjecatelji. Bili su to slovenski natjecatelji Tilen Potočnik i Klemen Udovič, koji su u cilj ušli dok su kazaljke na velikom crkvenom tornju u Fažani pokazivale 15.18 sati. Dvije minute kasnije u cilj su ušli i drugoplasirani „ultraši“, Puljani Ervin Radulović i Igor Buić, dok je treći bio mješoviti muško-ženski tim iz Krasice Ana Rumiha  i Igor Dorotić koji su za prolaz utrke trebali 7 sati i 10 minuta. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter