Laureati Marijana Liović i Giovanni Cernogoraz

Svi nagrađeni na 22. Danima sporta (M. ANGELINI)
Svi nagrađeni na 22. Danima sporta (M. ANGELINI)

U pulskom Domu branitelja u srijedu navečer održano je 22. izdanje Dana istarskog sporta, tradicionalne manifestacije tijekom koje je Savez sportova Istarske županije proglasio najuspješnije sportaše za 2014. godinu. Nagrade su se dijelile u 11 kategorija unutar kojih je ukupno bilo 73 nominiranih, a one najbolje iznjedrio je glasački žiri koji su činila devetorica članova Izvršnog odbora Saveza sportova Istarske županije, 31 predstavnik strukovnih saveza i 12 predstavnika zajednica gradskih ili općinskih sportskih udruga. Od njih 52, glasanju se odazvalo 49 članova žirija koji su u svakoj kategoriji izabrali svoja tri kandidata te prvom dodijelili pet, drugom tri, a trećem jedan bod. Kad se podvukla crta, zbroj bodova otkrio je imena 11 laureata, najbolje od najboljih u istarskom sportu za 2014. godinu.

Najuspješnijom sportašicom Istarske županije proglašena je Marijana Liović, članica Kuglačkog kluba Istra iz Poreča koja je na tronu zamijenila Leu Ikić, članicu RSK Mladost iz Medulina. Liović je u godini koja je ostala za nama bila dvostruka prvakinja Hrvatske, pojedinačno i u paru s Natašom Ravnić Gašparini, najbolja igračica na NBC Europa kupu na kojem su Porečanke slavile, dok je na Svjetskom prvenstvu ispala u četvrtfinalu. Svi ti rezultati donijeli su joj na Danu istarskog sporta prvo mjesto sa 126 prikupljenih bodova, pet više od Barbare Belušić, dok je treće mjesto osvojila Tijana Pavelić sa 78 bodova.

Najuspješnijim sportašem Istarske županije proglašen je Giovanni Cernogoraz, član Streljačkog društva Gusar iz Novigrada, kojem je tako pripalo priznanje što je prije godinu dana bilo uručeno boćaru Darijanu Živoliću. Cernogoraz, zlatni olimpijac iz Londona, u 2014. godini okitio se naslovom prvaka Hrvatske, dok je s reprezentacijom osvojio brončanu medalju na prvenstvu Europe. Ti dosezi priskrbili su mu 124 boda kod glasačkog žirija, drugoplasirani Bojan Mišković prikupio ih je 90, dok je treće mjesto zauzeo Alen Melon sa 74 boda.

Osim po pojedinačnu nagradu, Marijana Liović se u srijedu još jednom morala popeti na pozornicu Doma branitelja kako bi zajedno sa svojim suigračicama iz Kuglačkog kluba Istra iz Poreča preuzela priznanje za najbolju ekipu Istarske županije u 2014. godini. Nastavljena je tako dominacija Porečanki u ovoj kategoriji, jer su nakon dvije godine u kojima su vladale kuglačice lani najbolje bile odbojkašice, a sad su opet slavile kuglačice. Osvajačice NBC Europa kupa i treće na prvenstvu Hrvatske prikupile su 137 bodova, šest više od odbojkašica Poreča, dok je trećeplasirani RSK Mladost iz Medulina prikupio 71 bod.

I nagrada za najbolju momčad završila je u Poreču, u rukama Boćarskog kluba Istra koji je lani osvojio naslov viceprvaka Hrvatske, a u Kupu europskih prvaka dogurao do polufinala. Glasački žiri te je dosege vrednovao sa 111 bodova, sedam više nego što su ih dobili lanjski laureati, judaši Istarskog borca, dok je treće mjesto sa 64 boda osvojio Triatlon klub Pula. (Ivica CEROVAC, snimio Manuel ANGELINI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter