Dan Uljanika: Na 32. utrci gotovo 1.200 trkača

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pobjede najboljih istarskih trkača Petra Bratulića i Barbare Belušić, nastup gotovo 1200 trkača, tradicionalno odlična organizacija i prelijep sunčan dan obilježili su 32. utrku za "Dan Uljanika" održanu jučer u pulskom brodogradilištu.

Tradicionalna pulska utrka ni ovoga puta nije razočarala. Već od ranih jutarnjih sati prema "Uljaniku" se slijevala masa djece uzbuđene zbog predstojeće utrke u pratnji podjednako uzbuđenih roditelja. Nešto kasnije priključili su im se i trkači koji su istrčali glavnu, 6,5 km dugu utrku unutar pulskog brodogradilišta.

Svi su oni došli istovremeno uživati u lijepom danu koji je prije podsjećao na kasno proljeće nego li na sredinu listopada, budući da se trčalo na temperaturi od pomalo nestvarna 22 stupnja čime je ovo bila najtoplija utrka u povijesti "Dana Uljanika", vizuri brodova i dizalica koje su od ovoga ljeta dodatno oplemenjene kao "svjetleći divovi", druženju i samoj utrci.

Zanimljivost ovogodišnje glavne utrke ogledala se u tome što je to bila prava istarska fešta. Gostiju iz inozemstva i većeg broja trkača izvan Istre gotovo da i nije bilo, tako da je to bilo svojevrsno prvenstvo Istre s velikim brojem atletičara Istre, triatlonaca Pule i trkača Maratona Uljanik. Stoga nije bilo puno dvojbe tko će prvi ući u cilj, niti u muškoj, niti u ženskoj konkurenciji. Slavili su oni najbolji, sjajni junior Istre Petar Bratulić i najbolja istarska atletičarka Barbara Belušić koja je ciljem prošla kao četvrta ukupno.

Sa starta glavne utrke 32. "Dana Uljanika" prvi je "izletio" triatlonac Pule i član Albone Luka Paliska, ali je nakon pedesetak metara na čelo izbio glavni favorit Petar Bratulić i tamo ostao do kraja.

- Ovo mi je druga uzastopna pobjeda, do koje sam došao slično kao i lani, solo utrkom. Malo sam umoran, ali nije bilo teško. Išao sam svojim tempom, da sam imao jaču konkurenciju išao bih i brže - rekao je nakon prolaska ciljem pobjednik Petar Bratulić. - Paliska i ostali su me pratili prvi kilometar i onda sam ja krenuo svojim tempom, malo ubrzao i stvorio razliku. Ovo mi je dobro došlo kao trening nakon nastupa na zagrebačkom polumaratonu i ujedno kao priprema za predstojeća natjecanja, prvenstvo Hrvatske u krosu i Europsko prvenstvo u krosu. Ovo je domaća utrka koja je sasvim drugačija od ostalih. Manje je stresa, vlada obiteljska atmosfera.

Iza ovakvih rezultata kriju se, naravno, odgovarajući treninzi.

- Treniram svaki dan po dva do dva i pol sata u komadu. Ne mogu trenirati dva puta dnevno zbog škole. Većinu treninga odrađujem kući u Svetom Petru u Šumi, jer su naše šumske staze odlične za trening krosa. Usto dolazim i dva puta tjedno u Pulu kako bih trenirao na stazi - dodao je Bratulić iza kojega su ciljem prošli Luka Paliska i Edi Radeticchio.

Četvrta je bila Barbara Belušić koja ni ovom prilikom nije imala prave konkurencije. (Roberto CAR)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter