Uklanja se žilet-žica na slovensko-hrvatskoj granici

Uklanjanje žilet-žice na slovensko-hrvatskoj granici (E. VELAN)
Uklanjanje žilet-žice na slovensko-hrvatskoj granici (E. VELAN)

Snimke u nizu možemo pratiti kao prevrtanje vrpce filma: prije tri mjeseca slovenska je vojska žilet žicu postavila i sad je skida. Akcija je počela u srijedu a po izjavama slovenskog ministarstva obrane nakon skidanja uslijedit će postavljanje panelne vrtne ograde. Skidanje žilet-žice na slovensko-hrvatskoj granici odvija se ubrzanim tempom, pa će stoga vrlo brzo vojnici osloboditi cijelu graničnu crtu koja se tiče našeg istarskog podneblja.

Vojnici rade cijeli dan i napreduju metar po metar. Tridesetak vojnika s popratnim kamionima zatekli smo nešto dublje od graničnog prijelaza koji je ovih dana oživio pa su se pojavile prve kolone autobusa, kamiona i automobila.

Pitam vojnika kad će završiti, na što mi je odgovorio: "Nemam pojma i uopće me to ne zanima". Dan je sunčan i kao pogođen za rad u prirodi: vojnici rade uz korito kanala Svetog Odorika, strmo je a žica, odnosno žilet žica je opasna pa su uz kamione dopremili i kombi za hitnu pomoć u slučaju da se netko poreže. Rade sa debelim rukavicama i škarama, dok jedni oslobađaju žilet žicu koja je pričvršćena za željeznu žicu koja teče uz kanal, drugi je skupljaju u kolutima i  strpaju u kamion.

Oko njih njive su već sređene, poneki domaći seljak kopa, život se vraća u normalu, a polako nestaje krajolik nagrđen opasnom žilet-žicom.

Cijela ova nezgodna situacija trajala je tri mjeseca tijekom kojih je došlo do manjih prosvjeda udruga civilnog društva i do intervencija, političkih, čelnika jedinica lokalne samouprave iz Slovenije, Hrvatske i Italije. Dakle, par dana prije uskršnjih blagdana kada će granica još jače oživjeti slovenska je vojska skinula neugodnu žicu kojom su naši susjedi namjeravali zaustaviti izbjeglički val koji se u Istri nije dogodio.

Panelna ograda izgledat će pristojnije i neće nauditi divljači, Istra je slobodna, može po običaju prozračno dočekati turiste, dok izbjeglički val ne jenjava i traži nove pukotine i način prolaza prema zapadu. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter