Trg kralja Tomislava konačno bez prašine i kaljuža

U prvom tjednu radovi na Trgu kralja Tomislava su itekako vidljivi
U prvom tjednu radovi na Trgu kralja Tomislava su itekako vidljivi

Zajednica izvođača radova, Cesta d.o.o. Pula i Dulex d.o.o. Ludbreg, započela je s projektom uređenja Trga kralja Tomislava, najveće zapuštene površine na Verudi koja je desetljećima čekala uređenje. Radovi se planiraju okončati do početka turističke sezone 2017. godine, a ukupna vrijednost investicije, u kojoj sudjeluju Grad Pula, Vodovod Pula d.o.o. i Pragrande d.o.o., iznosi nešto više od 24,2 milijuna kuna s PDV-om. No, već nakon prvog tjedna radi se na sve strane, na trgu i prilaznoj Palladiovoj ulici.

Nestali "krugovi"

Riječ je o prvoj fazi uređenja Trga kralja Tomislava na Verudi prema idejnom rješenju Studija BF. Uređenje Trga kralja Tomislava najveći je ovogodišnji zahvat u Puli, pogotovo računajući i rekonstrukciju Palladiove ulice, koja je pristup prema Domu zdravlja Veruda, ljekarni i "stražnjem prilazu" Trgu. Iako se očekivalo da će radovi početi na zapuštenoj površini bliže tržnici, zapravo su započeli na sve strane, a najvidljiviji su u dijelu trga prema Domu sportova Mate Parlov, popularnim "krugovima" koji su nestali pod djelovanjem bagera. Za sada je i dalje ostao otvoren za promet manji dio parkirališta uz samu tržnicu, te poveznica s Domom zdravlja Veruda. No, bageri su radove počeli i na platou ispred Doma zdravlja kako bi proširili ulicu i osigurali parkirna mjesta, za koja je, kao i na samom trgu, nedavno sam gradonačelnik Boris Miletić na društvenim mrežama istaknuo da se neće naplaćivati.

Uklonjeno je, također, raslinje (nekadašnji vrtovi kod zgrade u Palladiovoj) i trenutno su na terenu radnici označavali podzemne instalacije, dok na drugoj strani bageri i kamioni već izvode opsežne radove. Samo uređenje trga predviđa izgradnju dječjeg igrališta, krajobrazno uređenje površine trga s fontanom, potom izgradnju stotinjak parkirnih mjesta na trgu i u Palladiovoj ulici, te estetsko i funkcionalno oblikovanje trga.

Trebalo je to i ranije

A sami radovi obradovali su sve one koji gravitiraju tržnici na Verudi, a koji su, kako su nam sami rekli, jako dobro upoznati s projektom.

- Presretan sam, samo neka mene ne diraju, kaže u šali Darko Škalec, koji već gotovo 20 godina prodaje voće i povrće na tržnici Veruda: - Poznat mi je projekt, znam kako namjeravaju urediti trg i ako bude prema prezentiranom idejnom rješenju bit ću itekako zadovoljan. Trebalo je to i ranije učiniti. Otkad sam ovdje na tržnici stalno čekam da se ostvare obećanja i, evo, sada su počeli. Malo će biti problem dok traju radovi jer su ljudi navikli ovdje dolaziti s obzirom da su imali veliko parkiralište, ali svima je jasno da je ovaj prostor trebalo konačno riješiti. Bit će uredno, obećali su i parkirališta, a drago mi je da su planirali i dječje igralište. Vjerojatno nema čovjeka na Verudi koji to nije očekivao dugi niz godina. Bijela prašnjava površina svima je smetala i kada ju urede bit će to jako dobro. Samo da se radovi ne oduže, da ih završe kako su obećali za šest-sedam mjeseci, poručuje Škalec.

Oduševljenje nije krila niti druga naša sugovornica, stanovnica Verude, koja je željela ostati neimenovana.

- Nisam vjerovala da će početi jer smo se naslušali obećanja unazad deset-dvadeset godina. Mislila sam da će sve biti prazna priča kao i toliko puta do sada, ali stvarno su počeli s radovima i jako sam zadovoljna jer često ovdje dolazim s obzirom da trg ima veliko parkiralište gdje se uvijek pronađe mjesta. Tu su i brojni sadržaji potrebni nama građanima, od trgovina, pekara, banke, tržnice, pa čak i doktora. Konačno će ova površina biti uređena i sličiti na pravi trg, neće više biti prašine ili kaljuža, zaključila je naša sugovornica. (Goran ROJNIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter