Otvorena Visualia - festival za sva osjetila

"Storywood" u Svetim srcima (N. LAZAREVIĆ)
"Storywood" u Svetim srcima (N. LAZAREVIĆ)

Četvrti festival novih tehnologija Visualia koji traje do subote svečano je otvoren u četvrtak u pulskom muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca i to interaktivnom izložbom pulsko-labinskog dvojca Vibora Juhasa i Manuela Šumberca nazvanom "Storywood". Produkciju potpisuju Visualia Group, Danilo Vujisić, uz veliku podršku Arheološkog muzeja Istre.

- Kroz spajanje nove tehnologije i tritisućljetnog grada Pula dobiva novo lice, kazala je otvarajući festival direktorica Turističke zajednice Grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj.

Direktor festivala Marko Bolković kazao je da su se potrudili napraviti što moguće raznovrsniji program pa ove godine imaju jako puno interaktivnih radova i inozemnih umjetnika i to iz Poljske, Slovenije, Portugala, Mađarske, Austrije i Francuske te su angažirane lokalne snage uz umjetnike iz Zagreba i Zadra. "Ideja je da kroz tri dana prošetate kroz grad, isprobate različite instalacije, a ako je negdje gužva odete na sljedeću lokaciju i vratite se kasnije", kazao je Bolković zahvalivši umjetnicima.

- Imamo novu mogućnost razvoja grada svjetla koje nam pomaže da čak i ono što je statično postane dinamično i obogati sadržaje koje već imamo, rekao je direktor AMI-ja Darko Komšo, napomenuvši da će izložba "Storywood" ostati otvorena i nakon zatvaranja festivala, sve do 31. kolovoza. Publiku i umjetnike u ime gradonačelnika pozdravila je pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber.

Pitali smo Vibora Juhasa kao jednog od autora "Storywooda" koja je "priča" u toj "šumi"?

- Nekakve natuknice postoje koje su objašnjene kroz sličice, rebuse i zagonetke, ali ideja je da osoba sama stvori svoju priču. Znači svatko može stvoriti neki svoj svijet i dobiti odgovor što se događa, zašto su tamo i što trebaju tu raditi. Jer, i da u stvarnom svijetu uđeš u šumu koju su okupirala nekakva bića, bi li ti netko rekao što da radiš?, kaže Juhas.

"Storywood" se sastoji od pet interaktivnih punktova za gotovo sva osjetila pa se npr. nešto dogodi kada se bacaju kamenčići ili se sjedne na panjeve…Ovogodišnji program festivala održava se na 12 gradskih lokacija s više od 20 instalacija. Organizatori festivala Visualia su udruga Sonitus iz Pule, TZ Grada Pule i AMI, uz pokroviteljstvo Grada Pule i drugih partnera. (Mladen RADIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter