Orkanska bura okreće kamione, nekoliko ozlijeđenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od jutarnjih sati nevrijeme gotovo u cijeloj Hrvatskoj uzrokuje probleme, nekoliko osoba je ozlijeđeno, a nadležne službe interveniraju zbog slomljenih stabala, otrgnutih dijelova fasada i krovova, te odguranih spremnika za otpad na prometnice i u more.

Jaki udari vjetra koji su zahvatili Dalmaciju otpuhuju plovila na more, lome drvene dalekovodne stupove, stvaraju odrone na prometnicama i kidaju stabla, doznaje se u splitskom Centru 112.

U splitskom Centru 112 danas su dobili dojavu da morem u kaštelanskom zaljevu nošen jakim vjetrom pluta jed transportni kontejner, a u u luci Podstrana vjetar je s vezišta otpuhao jedrilicu i odnio je na more.

Prema podacima tog centra na Trgovačko transportnom terminalu (TTTS) u Stobreču, istočno od Splita, vjetar je urušio krov jedne zgrade, a u Kaštel Lukšiću vjetar je urušio dio stare zgrade kooja se nalazi neposredno uz glavnu prometnicu kroz to mjesto.

Vjetar je danas srušio ili oštetio više drvenih stubova za električnu mrežu na području od Podstrane do Sinja što izaziva poteškoće u snabdijevanju elektirčnom energijim na tom području, doznaje se u splitskom Centru 112.

Na više prometnica, posebice u Dalmatinskoj zagori, jaki vjetar nanosi odrone na ceste.

Vjetar je prevrnuo tegljač na brzoj cesti Klis-Solin, što je izazvalo zastoj promet, a vozač je ozlijeđen i prevezen u splitsku bolnicu.

Sve se dogodilo oko 10.45 sati na brzoj cesti Klis-Solin kada se teretno vozilo prevrnulo. Još se ne zna zbog čega je došlo do prevrtanja, no sumnja se da je kriv jak vjetar koji puše na širem splitskom području.

Zbog pada prometne signalizacije na kolnik zatvoren je i tunel Sv. Ilija. Očevid na brzoj cesti je u tijeku.

Na području Gospića i Karlobaga orkanska bura ponovno je najviše štete uzrokovala na električnim vodovima u Podgorju. Prema najnovijim informacijama gospićke "Elektrolike" bez struje su potrošači na području Barić Drage i dijelom na Jablanačkom području. Ekipe radnika HEP-a nisu u mogućnosti krenuti na sanaciju kvarova jer je promet jadranskom magistralom u prekidu za sva vozila.

Najjači udar bure izmjeren je u Prizni 216 km na sat, u prekidu je trajetna linija za Otok Rab i Pag, a u Lici na Koreničkom području palo je najviše snijega koji nošen vjetrom stvara mjestimice visoke snježne nanose.

U Korenici i obližnjim parkiralištima kao i u Gračacu stoje brojni šleperi i kamioni. Na Koreničkom području promet je otežan i na većini lokalnih cesta, doznaje se u zimskoj službi "Lika cesta".

Orkanska bura, koja na Pagu puše i do 200 kilometara na sat, osim što je prevrnula parkirani automobil, ozlijedila je i dvoje građana.

Jednu mlađu žensku osobu i starijeg muškarca nalet bure u središtu grada Paga bacio je na pod i lakše ozlijedio, potvrdio je dr. Vlatko Grković iz zadarskog županijskog Zavoda za hitnu medicinu.

"I u jednom i u drugom slučaju nalet bure ih je bacio na pod i lakše ozlijedio. Mlađa ženska osoba iščašila je rame, a stariji muškarac ima lakšu ozljedu glave. Ali ono što je najvažnije oboje nemaju potrebe za daljnjom obradom, dakle laške su ozlijeđeni", rekao je dr. Grković dodajući kako su oboje ozlijeđeni u gradu Pagu te zbrinuti u tamošnjoj ispostavi Hitne.

Jutros je u gradu Pagu bura na bok prevrnula automobil, bacala kontejnere u more, te izbacivala brodice iz gradske lučice, što ne pamte niti najstariji Pažani.

U Pagu trenutačno nema niti električne energije, kao ni na podvelebitskom području oko mjesta Karina.

Orkanska bura zabilježena je u Rijeci i Zadru, a na Krčkom mostu izmjeren je najjači udar bure od oko 200 kilometara na sat.

Trajekti ne prometuju prema otocima, većinom su u prekidu međunarodne i katamarsnke linije. Zbog nemogućnosti privezivanja u trajektnim lukama trajekti kasne i po nekoliko sati. U prekidu je trajektna linija za Otok Rab, Pag, Brač.

Na najvišem biokovskim vrhu Svetom Juri od sinoć pada snijeg, usporen je promet na brzoj cesti Klis-Solin zbog prevrnutog teretnog vozila. Zatvoren je i Sveučilišni kampus na Trsatu zbog bure jače od 100 kilometara na sat.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji na krajnjem jugu Hrvatske, vatrogasci su zbog jakog nevremena tijekom jutra imali više od dvadeset intervencija. Području prijeti poplava kakva se dogodila u rujnu 2014. godine, smatraju oni, kada je zbog obilne kiše voda ušla u mnoge kuće.

HAK je izvijestio kako su brojne ceste u priobalju zatvorene za sve skupine vozila. Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema.

Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto.

Zbog orkanske bure za sav promet zatvoreni su autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica, autocesta A7 između čvorova Draga i Šmrika, dionica državne ceste DC1 Korenica-Udbina-Gračac-Knin, Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene, DC52 Špilnik-Korenica, DC76 tunel Sveti Ilija, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54), DC102 od kružnog toka u Omišlju do Krčkog mosta, državna cesta Dobroselo-Mazin (DC218).

Zatvoreni su i Krčki most, Paški most te most dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter