Olimpijci dočekani na glavnome zagrebačkom trgu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 

Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu mnogobrojni su navijači danas pljeskom i ovacijama dočekali hrvatske olimpijce i osvajače zlatnih medalja Sandru Perković, Giovannija Cernogorza i vaterpolsku reprezentaciju, srebrne veslače te osvajače brončanih medalja Luciju Zaninović i rukometnu reprezentaciju.

Olimpijci su zahvalili svima na dočeku, a izbornik vaterpolske reprezentacije Ratko Rudić rekao je kako je siguran kako će se Hrvatska s idućih Olimpijskih igara vratiti s još više medalja te još više razveseliti svoje navijače.

U svečanom programu na prepunome glavnom zagrebačkom trgu nastupili su Ervin Baučić, Renata Sabljak, Kvartet Gubec i orkestar Josipa Cvitanovića, a svi zajedno izveli su himne rukometne i vaterpolske reprezentacije "Morska vila" i "Poljubi zemlju".


Milanović: Svaka čast. Hvala na odličnim rezultatima

Svaka čast, poručio je danas premijer Zoran Milanović hrvatskim sportašicama i sportašima dobitnicima odličja na Olimpijskim igrama u Londonu, koje je primio u Banskim dvorima.

"Hvala na odličnim rezultatima koji su bolji nego ikada do sada", naglasio je Milanović.

Najavio je da će Vlada ispoštovati obećanje i uvesti naknade za osvajače olimpijskih medalja, koje će, rekao je, biti malo više nego simbolične te će sportašima nakon 45. godine života osigurati pristojnu budućnost. Olimpijce će nastaviti pomagati koliko bude mogla, i još malo više, jer to hrvatski sportaši zaslužuju.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša zahvalio je Vladi na najavi uvođenja naknada za izvrsnost koje, istaknuo je, sportaši itekako zaslužuju. Vladi i resornom ministarstvu zahvalio je i na "svekolikoj potpori bez koje ovaj program ne bismo uspjeli izvesti na ovako dobar način.

U ime olimpijskih trenera i stručnjaka obratio se Ratko Rudić, najtrofejniji trener i izbornik Hrvatske vaterpolske reprezentacije koja je u Londonu osvojila zlato, izrazivši želju da Hrvatska uspostavi sustav u sportu i koji bi izrodio nove sportaše i uspjehe, "da ne postoje samo određeni obiteljski projekti".

U ime sportaša na čestitkama su zahvalili hrvatski osvajači olimpijskih zlatnih medalja - bacačica diska Sandra Perković, kapetan vaterpolista Samir Barać i strijelac Giovanni Cernogoraz.

Svečano dočekani u zagrebačkoj zračnoj luci

Hrvatski olimpijci sletjeli su danas u Zračnu luku Zagreb, gdje su ih dočekali članovi obitelji, sportski dužnosnici i brojni navijači. U ime zlatnih vaterpolista, okupljene u VIP salonu zagrebačke zračne luke pozdravio je Samir Barač.

Osvajačica brončane medalje u taekwondou Lucija Zaninović zahvalila je Hrvatskoj, Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO) i sestri Ani jer, kako je kazala, "bez njih ne bih bila ono što jesam".

U Zagreb su se vratili i srebrni hrvatski veslači Damir Martin, David Šain i Mario Vekić, a na dočeku je bio i Valent Sinković, koji se iz Londona vratio ranije. Sportašima koji su danas doputovali na medaljama su čestitali i osvajač zlatne medalje u streljaštvu Giovanni Cernogoraz i zlatna atletičarka Sandra Perković.

Olimpijcima su zahvalili ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, te predsjednik HOO Zlatko Mateša.

"Imam privilegiju da sam ministar kada ste ostvarili najveći uspjeh u povijesti hrvatskih nastupa na OI. Prije odlaska na OI poželio sam da nam donesete malo sreće, a donijeli ste nam puno radosti", izjavio je ministar Jovanović.

Olimpijci su se potom u predvorju zračne luke družili s navijačima, koji su posebno toplo pozdravili vaterpoliste i trenera rukometne reprezentacije Slavka Golužu, a zatim su se autobusima uputili na prijam u Banske dvore.

Na središnjem zagrebačkom trgu oko 16 sati predviđen je doček svih hrvatskih olimpijaca, a u prigodnom programu nastupit će pjevači Ervin Baučić, Renata Sabljak, kvartet Gubec i orkestar Josipa Cvitanovića.

Olimpijske igre u Londonu bile su najuspješnije Igre u povijesti hrvatskog olimpizma. Sa tri zlatne, jednom srebrnom i dvije brončane medalje Hrvatska je zauzela 26. mjesto od 85 zemalja koje su na Igrama u Londonu osvojile medalje. (Hina)

      


Podijeli: Facebook Twiter