Markov trg: Završio prosvjed prodavača s tržnica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prodavači - prosvjednici s tržnica koji su se danas prije 12 sati okupili na Trgu sv. Marka na mirnom prosvjedu protiv fiskalizacije na tržnicama mirno su se razišli prije 14 sati s porukom da će svi obveznici nabaviti fiskalne uređaje i početi raditi na zakonom propisan način, ali su istodobno najavili i podizanje tužbi na europskim sudovima.

Prosvjednici su se razišli nakon razgovora u Hrvatskom saboru s predsjednikom Odbora za financije Srđanom Gjurkovićem. Predsjednik Udruge hrvatskih tržnica Niko Pervan izašao je pred prosvjednike koji su ga čekali ispred crkve sv. Marka te je pozvao sve koji su obveznici fiskalizacije od 1. srpnja ove godine da se "fiskaliziraju u roku koji je dao ministar financija Slavko Linić i počnu raditi u skladu s pozitivnim zakonima Republike Hrvatske".

"Nabavite fiskalne aparate i počnite raditi na taj način", poručio je im je Pervan i najavio tužbu na europskim sudovima. "Najavljujemo tužbu pred europskim sudovima jer je prilikom donošenja Zakona o fiskalizaciji i primjene istog za prodaju na otvorenom na tržnicama i međunarodnim manifestacijama, kao što su sajmovi, prigodne prodaje, proštenja i kirvaji napravljen propust", izjavio je Pervan. Trgovcima i pravnim osobama iz EU onemogućen je pristup prodaji na otvorenom u Hrvatskoj, koja je sada jedinstveni prostor EU, rekao je.

Kako je objasnio pravne osobe iz zemalja EU nisu u mogućnosti provoditi Zakon o fiskalizaciji jer nisu u mogućnosti pribaviti certifikat Fine, naplatni uređaj i knjigu računa ovjerenu od Porezne uprave jer nisu registrirani u Hrvatskoj nego u matičnim državama. Okupljenim prosvjednicima Pervan je rekao da ih je u Saboru primio predsjednik Odbora Srđan Gjurković iz HNS-a, koji je prvi otvorio raspravu u Hrvatskome saboru i tražio izuzeće, ali, kako je rekao, njegov amandman nažalost nije prošao. Pervan je rekao da su s Gjurkovićem razgovarali oko jedan sat i da im je dao određene upute da se obrate Ministarstvu poljoprivrede.

Okupljenim prosvjednicima poručio je da je javna rasprava otvorena. Pervan je novinarima na početku prosvjeda ponovio da im je najvažniji zahtjev bio moratorij od tri mjeseca kako bi se u tom razdoblju uklonile određene "anomalije na tržnicama". Rekao je da žele urediti veleprodaju tako da se gotovina izbaci iz optjecaja, da se napravi revizija proizvodnje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) jer ima više od 50 posto lažnih OPG-ova koji sada imaju sreću da ne moraju plaćati ovaj porez.

Također, istaknuo je da s tržnica žele maknuti sve one pravne subjekte koji su u blokadi a nisu ušli u predstječajnu nagodbu jer su nelojalna konkurencija te ukloniti s tržnica divlju prodaju 's ruke' i prodaju tik uz tržnice. Istaknuo je da nakon toga žele sjesti s ministrom financija Slavkom Linićem i dogovoriti taj, kako je rekao, "famozni paušal po dužnome metru klupe", te bi tako i proizvođači i trgovci plaćali jednako i imali bi ravnopravnu tržišnu utakmicu i uklonili sjeme razdora.

"To je rješenje na duge staze, to nije ad hoc rješenje s obzirom na to da je Linić dao moratorij od mjesec dana. Želimo da dade još dva mjeseca i da u tom vremenu uklonimo anomalije", rekao je Pervan. Među prosvjednike je došao i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, koji je novinarima istaknuo da NHS nije protiv toga da se uvede red, ali da se fiskalnim blagajnama na tržnicama sigurno neće uvesti. "Ovim ljudima treba dati drugi model, pogotovo zato što su i do sada plaćali i spremni su plaćati i dalje. Nisu svi lopovi i nisu svi prevaranti", poručio je Sever.

Rekao je da poznavajući ministra Linića ne očekuje popuštanje zato što on vozi svojim trakom bez obzira na pogrešan smjer. Kako je rekao Sever, Linić i dobar dio drugih predlagača zakona nisu dugo kupovali robu na tržnici, pogotovo ne zimi jer bi tada znali da ljudi na minus 20 mogu teško funkcionirati. "Kako će se primjerice netko tko prodaje kiselo zelje i mokrih je ruku koristiti fiskalnom blagajnom?" upitao je Sever.

On je za uvođenje fiskalnih blagajni gdje je to moguće, ali tržnice, po njegovu mišljenju, nisu mjesto za njihovo uvođenje te treba tražiti druge modele, kao što je paušalni iznos poreza, te druge mogućnosti u dogovoru s tim ljudima, a ne ih praktički tjerati u propast. Po procjeni policije na Markovu trgu je oko 600 prodavača- prosvjednika, a po riječima organizatora 1500.

Po procjeni policije na Markovu trgu je bilo oko 600 prodavača prosvjednika, a s tržnica Zagreba, Pule, Rijeke, Karlovca, Siska, Varaždina, Bjelovara, Slavonskog Broda, Osijeka, Đakova, Šibenika i Omiša ih je stiglo 1.500. Paralelni se prosvjed održavao na glavnoj splitskoj tržnici. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL/Hina, snimili G. MEHKEK, P. PAUNOVIĆ/CROPIX, Hina)

I pulski zakupci na prosvjedu u Zagrebu
Velikom prosvjedu protiv fiskalizacije na zagrebačkom Dolcu pridružilo se i desetak obrtnika s pulske gradske tržnice - većinom prodavača voća i povrća te tekstila. Podršku im je svojim prisustvom dao i direktor Tržnice Renato Perc. (B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter