Labin: Gradom zavladala Folšarija, Farabuti u oporbi

Primopredaja vlasti u Labinu
Primopredaja vlasti u Labinu

Meštar labinske maškarane povorke, Darko Batelić - Pipica preuzeo je ključeve Grada od labinskog gradonačelnika Tulia Demetlike. Primopredaja je i ove godine izvršena na Trgu labinskih rudara pred brojnim svjedocima, domaćim maškaranim skupinama "Labinjonska kumpanija-domoća folšarija" i "Farabuti" te maškaranim skupinama s riječkog i pulskog područja, kao i brojnih građana.

Novi gradonačelnik Marjano Širol, čiji će mandat trajati tri tjedna, najavio je da će vladavina maškara proteći u broju tri. Vladat će tri tjedna, imat će tri mandatara, i napraviti tri reforme. Prva je da se sve labinske fešte održavaju van grada, jer na njima ima više labinjanima nego kad se to događa u Labinu, druga da se ubuduće ne bira naj događaj godine, nego naj ne-događaj, a treća da se zaustavi projekt "Podzemnog grada" ta da se pretvori u gradsko groblje i da tako ponovno nastanu nekad povijesne katakombe.

I ove će godine gradom vladati "Folšarija", a oporbu im činiti "Farabuti". Da su reforme nužne, a njihov izostanak kriv za sve nedaće, svjedoči i ovogodišnji pust Reformo s tri glave, pa se time popunjava brojka tri, koji je obješen na gradsku kulu. Nakon tri tjedna u kojima će biti izvršena revizija gradskih troškova i punjenja blagajne, kao i pokušaj provođenja reformi, bit će spaljen i time kažnjen za sve nedaće. Maškare su, osim Labina, preuzele i ključeve labinskih općina Raše, Svete Nedelje i Kršana, a navečer se u Društvenom domu u Čepiću priredio veliki maskenbal. (NAPISAO I SNIMIO Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter