Karnevalsko slavlje preplavilo cijelu Istru

Maškare u Buzetu (M. MIJOŠEK)
Maškare u Buzetu (M. MIJOŠEK)

Maškare na sjeveru Istre ne tjeraju samo zle duhove zime prizivajući proljeće, već i čuvaju tradiciju. Baš poput svojih predaka, prerušeni u grde puste ili štracare, tri šporka, mačkare u belo, čitavu pusnu nedjelju obilazile su sela i zaseoke rodnog kraja i u svom stoljetnom pohodu Buzeštinom, rastjerale kišu.

Gotovo tisuću maškaranih sudionika okupljenih u devet velikih skupina, unutar kojih najmanje pedesetak manjih grupa, uključilo se u veliki maškarani mimohod buzetskom Ulicom II. istarske brigade do Trga Fontana.

U velikom finalu Buzetskog karnevala najglasniji su ipak bili topovski udari legendarnog Sovinjskog kanona.

U maškarama je ove godine bilo malo politike, ali se zato zatekao jedan prerušeni političar. Istarski župan Valter Flego uključio se u maškare rodnog Štrpeda, prerušen u Indijanca, pod imenom "Poglavica koji zna što radi", u pratnji dobroćudnih kauboja te izjavio da je to dokaz povijesne istine da su u biti Istrijani potomci Indijanaca i kauboja.

Labinske šećerleme

Kratko, ali za brojnu publiku toliko slatko da je onaj neizostavni prodavač šećerlema slobodno mogao zatvoriti radnju. Takav je bio defile dječjih maškara održan u subotu u Labinu, po prvi put otkako je ovdašnjeg karnevala.

U nešto više od sat vremena predstavilo se šest skupina i oko 350 krabulja, zahvaljujući organizatorima iz Labinjonske kompanije - domoće folšarije.

Kiša je spriječila da maškarana povorka prođe ulicama pa je fešta preseljena u sportsku dvoranu srednje škole.

Skupine iz Dječjeg vrtića "Pjerina Verbanac" maskirale su se u vatrogasce i snjegoviće, učenici iz produženog boravaka osmoljetke "Ivo Lola Ribar" u "pahuljice u noći", oni iz "Matije Vlačića" (pojačani rabačkim odjeljenjem) u Indijance, a cure iz likovne grupe Točkica iz Potpićna u "fine dame". Plesačice iz labinske ispostave Cool stepa, odjevene u kaubojke, zaplesale su na Rednexovu country poskočicu "Cotton Eye Joe", za pravu dozu adrenalina i gromki pljesak 400-tinjak gledatelja. Publika je nagradila i nastupe mladih folkloraša iz raškog RKUD-a Rudar i KUD-a Đulistan Bošnjačkog kluba Labin, te Labinskih mažoretkinja.

Priredba je zaključena paljenjem "maloga pusta" Virusića ispred dvorane, kojeg su izradili "Indijanci" iz OŠ Matije Vlačića.

Simpsoni s Pazinštine

Preko sedam stotina maškara okupilo se u nedjelju na najvećoj karnevalskoj svečanosti u središnjoj Istri, paradi maškaranih povorki u Cerovlju, uz mnoštvo šarolikih kostima, alegorijskih kola i prepravljenih vozila, glazbenih skupina, šaljivih scenarija i performansa, i publiku brojnošću dostojnu atraktivnije nogometne utakmice.

Najveće i najatraktivnije organizirane maškare na području Grada Pazina već niz godina "brendirale" su se imenom "Maškare Fakini-Jureši", po nazivima dvaju sela u kojima je žarište njihova okupljanja. Okupljaju i mještane iz Pilati, Mačići, Šepčići, Belci, Šuškali, Ciburi, Veli i Mali Ježenj te Trošti, a u ovogodišnjim ih se karnevalskim svečanostima okupilo čak dvije stotine.

Ni povremena jaka kiša nije ih spriječila da u subotu odjenu kostime, nanesu šminku, pokrenu svoja karnevalska vozila i upute se u prvi od svoja tri ovogodišnja karnevalska pohoda.

Ove godine interpretiraju popularnu animiranu seriju Simpsoni, a glavno im je vozilo autobus adaptiran u double-decker "agencije" Simpson-Tourist.

U Cerovlju se pak čak 500 maskiranih mališana sa šezdesetak svojih voditelja odnosno teta iz vrtića, uz veliki broj roditelja, braće i sestara, mještana i domaćina, okupilo na velikom dječjem karnevalu. Kiša je omela planirani defile na otvorenom pa se 18 organiziranih grupa iz dječjih vrtića i osnovnih škola iz Lupoglava, Karojbe, Gračišća, Tinjana, Motovuna, Poreča, Pazinskih Novaki, Pazina, Žminja, Gologorice, Cerovlja te gostiju iz Petrinje i Siska, predstavilo na pozornici velikog karnevalskog šatora na mjesnom igralištu.

Rio De Buie i sove predvođene mužikantima

Maškare su u nedjeljno jutro okupirale i središte Buja. Veselu su promenadu od starog vinskog podruma do Trga Josipa Broza Tita predvodili najmlađi, pčelice i cvjetići - polaznici bujskih vrtića i njihove odgojiteljice. Na scenu su zatim stupile simpatične sove svih uzrasta iz Tribana, predvođene vlastitim muzikantima. U rukama ovog složnog jata su ključevi grada, koje im je predao gradonačelnik Edi Andreašić i revno fotografirao sve "moše" maškarane vlasti.

Bili su tu i Šalvorini iz Zajednice Talijana Savudrije, zatim šeici, trbušne plesačice i naftaši koji su sa sobom donijeli harem i cijelo naftno polje, a Rio De Buie plešući sambu dočarali su članovi bujske Zajednice Talijana. Sve su ih u prigodnom šaljivom tonu predstavili meštri ceremonije Goran Griff i Valter Bassanese, pojačani Giuliom Codigliom, meštrom umaškog karnevala.

Kiša, kiša, e pa što je!

Sudionike karnevalske povorke u Rovinju, njih gotovo tisuću, u subotu je s gradske rive i središnjeg Trga maršala Tita potjeralo nevrijeme. U maškaranoj povorci bili su vrtićari, osnovci, srednjoškolci, članovi Društva osoba s invaliditetom, Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom kluba Rovinj, dramskih, plesnih i pjevačkih grupa te ZT-a i članova Limene glazbe.

Šteta, jer i ove je godine organizator tradicionalne povorke i zabave na trgu - Pučko otvoreno učilište - priredio bogat i raznovrstan zabavni program.

Dosadnoj kišici unatoč, male porečke maškare ipak su se danas rano popodne okupile na Trgu slobode, na tradicionalnom 17. velikom malom karnevalu, u organizaciji Društva Naša djeca čiji su članovi, voditelji, volonteri i polaznici radionica ove godine bili maskirani u pantomimičare.

Pedesetak maškara plesom je tjeralo kišu, a otprilike trećina njih sudjelovala je i u 9. maškaranoj roooladi. Zbog mokroga trga ovogodišnja Rooolada nije imala brzinski karakter nego su se sudionici natjecali u maštovitosti i stilu izvedbe.  (G. ČALIĆ ŠVERKO, I. RADIĆ, D. ŠIŠOVIĆ, K. FLEGAR, N. ORLOVIĆ RADIĆ, G. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter