Gračišće: Najbolji kuhar Alen Bažon,pršut Valdiju Bertetiću

(Mirjan RIMANIĆ)
(Mirjan RIMANIĆ)

Blagdan Svetih Vida, Modesta i Kresencije, Gračišće od utemeljenja općine 1993. slavi kao Dan općine, a gračaška župa oda davnina Vidovu, ujedno i prvi ljetni samanj u središnjoj Istri. Od 1974. u Gračišću, u Klenju, udolini nedaleko školske zgrade održava se za Vidovu utrka na magarcima ili "trka z tovari", kako kažu Gračišćani.

Brojnim manifestacijama koje se svake godine održavaju u Gračišću prije 13 godina pridodan festival istarskih maneštri, koji je prije nekoliko godina uključen u program obilježavanja Vidove i Dana općine. Na ovogodišnjem festivalu istarskih maneštri posjetitelji su mogli kušati starinsku maneštru z tajadelami koju su skuhale članice Folklornog društva Pazin, predstavnice TZ Čavle pripremile su maneštru z repun i fažolon, a maneštru z koromačen kuhala je Konoba "Marino". Hotel "Lovac" ponudio je maneštru z trukinjon, Agroturizam "Dol" maneštru z ripon, a Gracisćanke mineštrone z povrćen.

Jotu su kuhali članovi Župnog zbora Sv. Vida, a Bistro "Pod lipom" ponudio je maneštru z jačmikon. Gosti iz slovenskog Mokronoga, Gračišću prijateljske općine, skuhali su mokronošku maneštru. Sve su maneštre, po tradiciji, kuhane pet sati na štednjacima na drva, a nakon toga gosti su imali prigode uživati u ukusima ovog tradicijskog istarskog jela.

Maneštra je nekoć bila siromaško jelo, a danas obogaćena raznim sastojcima i začinima postala je prava gastronomska delicija. Međutim, postoje razlike u pripremi, ali i ukusima, o kojima se na 13. festivalu istarskih maneštri itekako raspravljalo. Stručno je mišljenje o pripremljenim maneštrama dao žiri u sastavu Davor Šišović, Goran Skorobonja, Svetlana Buljan, Antonio Putinja i Branko Putinja. Po njihovom je mišljenju najbolja bila maneštra z jačmikon koju su pripremile kuharice Bistroa "Pod lipon" iz Pazina, Nevija Bait i Mirna Putinja, za njom je bila maneštra z koromačon Konobe "Marino" iz Gračišća, koju je pripremila Svetlana Buljan, a treće je mjesto zauzela jota iz lonaca Župskog zbora Svetog Vida iz Gračišća.

Ova je jota, po ocjeni publike nagrađena prvom nagradom, a skuhali Alen Bažon, Boris Brozan i Daniel Daus, a time je zapravo pobjednik 13. festivala istarskih maneštri u Gračišću. Valdi Beretetić pobijedio u "trki z tovari" Kakva bi to Vidova bila bez "trke z tovari", koja ni ove godine nije izostala iako na Gračašćini već odavana nema magaraca, pa se za tu prigodu iznajmljuju u Vodnjanu. Ove je godine na "trki z tovari" sudjelovalo 12 magaraca, a prema običaju koji se ustalio unazad nekoliko godina svaki put trkači pripreme nekakvu parodiju. Ove je godine to bila Titova štafeta koju su nosili i koliko su god to mogli predavali iz ruke u ruku jahači odjeveni kao pioniri.

Mladići s crvenim maramama i plavim kapama s crvenom petokrakom nastojali su se ponajprije održati na magracu, a štefatu predavati ukoliko su bili u mogućnosti. Budući da su magraci svojegalave životinje, koje trče kako žele, bilo je na "trki" smiješnih situacija i čestih zbacivanja jahača. To je izazivalo salve smijeh vjerne publike smještene po obroncima Klenja, koja ne propušta gračašku "trku z tovari". Nakon desetak krugova prvi je do cilja nekako dojahao Valdi Bertetić, a ondje ga je dočekala bradata zanosna plavuša Kolinka (Kolinka je virđinijska prepelica i naziv Lovačke udruge u Gračišću), koja je na stupu usred Klenja, za tu prigodu, otkrila spomenik Josipu Brozu Titu.

Bertetić je pak za svoj uspjeh osvojio pršut, koji mu je uručio Ivan Mijandrušić, načelnik Općine Gračišće. Za osvojeno drugo mjesto domaći istarski sir dobio je Vedran Širol, a treće mjesto i bocun s pet litara vina, osvojio je Andrea Matković. Po običaju sve su to natjecatelji podijelili na zajedničkom druženju, što je i glavni razlog sudjelovanja na "trki s tovari", koja već 41 godinu ma gračašku Vidovu mami veliki broj posjetitelja iz raznih krajeva Istre. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter