Gračišćanke definitivno kuhaju najbolju maneštru

Pobjednici "Gračišćanke" i "321 kuhaj-Vesli Istrijani" s Ivanom Mijandrušićem, načelnikom Općine Gračišće (M. RIMANIĆ)
Pobjednici "Gračišćanke" i "321 kuhaj-Vesli Istrijani" s Ivanom Mijandrušićem, načelnikom Općine Gračišće (M. RIMANIĆ)

Da se u Gračišću kuha najbolja istarska maneštra, osvjedočili su se posjetitelji 14. festivala istarskih maneštri minule subote na drevnom gračaškom Placu. Doduše, žiri u sastavu Davor Šišović, Mojca Pekolj, Spomenka Maurović, Dragan Jovanović i Ante Randić najviše je bodova dodijelio maneštri s trukunjon koju su pripremili Branka i Vladimir Pantović iz Poreča, sudionicima kuharskog TV showa koji su u Gračišću nastupili kao ekipa "3,2,1 kuhaj - Veseli Istrijani". Drugu nagradu žiri je dodijelio maneštri z bobići Bistroa "Pod lipom" iz Pazina za koji su kuhale Nataša Sirotić i Nevija Paić, a treća nagrada žirija i prva nagrada publike pripala je zelenoj maneštri koju su pripremila ekipa "Gracisćanke" za koju su kuhale Erminija Erijavac, Nerina Širol i Silvija Klarić. Tako su "Gracisćanke" dva puta dolazile po priznanja i time pokazale koliko njihovu maneštru cijene žiri i publika.

Maneštru z merlinom i fažolon na festivalu je kuhala ekipa Turisričke zajednice Čavle, maneštru z koromačen ekipa Konobe "Marino" iz Gračišća, meneštru z jačmikon ekipa pazinskog hotela "Lovac", a meneštru z ripon Agroturizam "Dol". Gračaški župni zbor sv. Vida pripremo je jotu, ekipa "Žminjci" skuhala je blatnu maneštru, a "Poljanci" su pripremili maneštru z mladin kapuzon. Na festivalu su nastupili i Mokronoški kuhari iz Gračišću prijateljskog i pobratimljenog Mokronoga u Sloveniji. Oni su pripremili maneštru mokre noge, a izvan konkurencije praženi krompir i na taj način predstavili svoj festival praženog krumpira koji se svake godine u rujnu održava u Mokronogu. Uz njih u Gračišću je maneštru z lazanjami pripremila ekipa "Sv. Miklavž" iz Gračišča u Sloveniji s kojim se, kako je ne dodjeli nagrada rekao gračaški načelnik Ivan Mijandrušić, priprema bratimljenje.

U svakom slučaju 14. festivala istarskih maneštri u Gračiću bio je prava svečanost za nepce ljubitelja ove tradicionalne istarske hrane koja se na festivalu priprema na tradicionalan način, kako su to radili naše none. Kuhalo se pet sati na štednjaku na drva, a namirnice su također tradicionalne: grah, krumpir, razno povrće, tu je zatim pešt, te svinjsko meso, zapravo panceta, koža ili jezik. A kada vješti kuhari sve to sastave u majstorski izbalansiranim omjerima, nekadašnje siromašno, težačko jelo postaje prava delicija. Ne kaže bez razloga kako je žlica za dušu, a pirun za tilo. Koliko je u tomu istine mogli su se osvjedočiti mnogobrojni koji su minule subote posjetili Gračišće i svojim žlicama mogli kušati čak 12 vrsti maneštre u koje su kuhari unijeli sve svoje znanje i kulinarsku vještinu. (Zapisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter