Golf ili ne, pitaju se ližnjanske maškare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako južni dio Istre nema tako snažnu karnevalsku tradiciju kao njen sjever, a da ne govorimo o susjednoj Primorsko-goranskoj županiji, u subotu je Pula pokazala pravi karnevalski duh na 2. Pulskom karnevalu. Tristotinjak prijavljenih maškara iz raznih skupina iz Pule i okolice, ali i Slovenije, Srbije te obližnje Primorsko-goranske županije zavladale su gradom i razveselile brojne Puležane, a posebno one najmlađe.

Vesela povorka u subotu ujutro krenula je s Karoline prema Areni pa preko Giardina do Portarate gdje su se predstavili okupljenima. Zabavljali su ih uz harmonike, trube i razna druga glazbala, veselim kostimima, roštiljem, alegorijskim kolima, ali i šarenim trakama koje su bacali u zrak. A veselu atmosferu kojoj su se priključile i spontane maske iz grada dodatno su zagrijali uvijek veseli članovi benda The Night Express.

Bilo je tu maski svih vrsta, od onih romantičnih poput pahuljica i princeza te vitezova do tradicionalnih zvončara i satiričkih maski koji odražavaju stanje u društvu i lokalnoj zajednici. Tako su se primjerice Ližnjanci, jedni od najveselijih maškara u povorci, odlučili maskirati u seljake i golfere. Mlađi su bili golferi, dok su stariji nosi matike i grablje.

- Odlučili smo se za tu temu jer je jednog dana prije sedam godina na Marleru u Ližnjan došao golf, ali se nije zadržao. Različita su mišljenja o tome je li netko od nas to htio ili nije. Međutim, golf nije ostao, osim jednog starog golfa kojega ne možemo upaliti da ga maknemo. Zato smo napravili jednu univerzalnu masku "da ili ne golfu", dakle jedan vid referenduma. Zato su s nama dica koja žele golf, dok mi stariji  bismo radije poljoprivredu, kaže voditelj Udruge ližnjanskih maškara koji se predstavio kao Bodul. Ližnjaci su na karnevalu bili i lani kada su bili maskirani u kalamare.

- Ove godine nas je 50, od čega je desetero djece. Uzeli smo sa sobom i alegorijska kola na kojima je malo golfersko vozilo koje je ostalo među kupusom i kaulima, kazao je Bodul koji se pohvalio da sa sobom imaju i roštilj zbog čega su među omiljenijima u povorci jer su se svi kod njih došli okrijepiti.

Na maškare u Pulu po drugi put došla je i skupina iz Kopra i Izole pod nazivom Istarski rožari koja je pohvalila pulski karneval. Skupina je bila maskirana u razne maske, a najzanimljivije među njima su bili takozvani štraconi.

- To je tradicija iz Istre sa crvenim pustom i štraconima. To su odijela koja su se šila od raznih komada stare odjeće koju su izrezani na male komade. To je istarski rozar. U grupi imamo razne maske - od seljaka do hitne pomoći ili poreznika. Ima nas 40-ak, a dolazimo iz Kopra i Izole. Ja sam osobno izabrao masku poreznika i ubirem porez za 2016. i 2017. godinu kako ne bismo slučajno zakasnili, kazao nam je Bruno Žele.

Iz susjedne Primorsko-goranske županije po drugi put na Pulskom karnevalu je i udruga penzionera iz Viškova koja se maskirala u pahuljice.

- Donesli smo vam pahuljice iz Viškova. Tamo je snega malo viška, a vama tu treba osvježenje. Pozdravljamo svu Istru i organizatore, a sve Puležane pozivamo da pridu na naš karneval u Viškovo. Inače, lani smo došli prvi put na karneval i jako je lepo. Mi u Viškovu jako držimo do te tradicije maškara. Najpre su bili zvončari, a maškare imamo od vavek, kazala nam je Tatjana Frlan koja je u Pulu došla sa svojom skupinom od 35 maškara.

Inače, članovi Udruge za očuvanje domaće beside i maškara Puljštine 2013. te Karnevalske grupe Veli Vrh-Valmade podignuli su Pusta na istom mjestu kao i prijašnjih godina, pored semafora na Velom Vrhu koji će biti spaljen 9. veljače uz prigodni program i fritaju. Organizatori karnevala su Udruga za očuvanje domaće beside i maškara Puljštine 2013., Karnevalska grupa Veli Vrh Valmade, Grad Pula i TZ Pula. (Barbara BAN, snimio MILIVOJ MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter