Godina konja u MSUI-ju: Veliki formati Lija Zhuoa


U nastavku projekta Godina konja, u sklopu kojeg suvremenu kinesku umjetnost predstavlja autor i kustos Ante Glibota u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti Istre/Museo d'arte contemporanea dell'Istria (MSUI/MACI) i kustosom Mladenom Lučićem, otvorena je i treća izložba. Četrdesetak slika, uglavnom velikog formata, predstavljaju slikara Lija Zhuoa, rođenog 1978. godine u Dandongu, provincija Liaoning u Kini.

Diplomirao je na odjelu slikarstva uljanim bojama na likovnoj akademiji u Tianjinu, gdje je već tada skrenuo pažnju na svoj veliki talent i izazvao interes šire javnosti, a poslijediplomski studij pohađao je u Francuskoj.

- Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi, uglavnom u Kini, ali i u svijetu te stekao reputaciju značajnog predstavnika mlađe generacije suvremenih kineskih umjetnika. Kod Lija se prepoznala nova snaga, novi zamah u njegovim zeleno-plavo-sivim formama, posebno u samom stilu koji je svojevrsni hommage prirodi.

Nebo – Zemlja – Čovjek su filozofska i estetska egzistencija u njegovu djelu, a vidljivo je traženje čovjeka u svemu tome, malog i jedva vidljivog, ali ipak prisutnog u njegovu dominantnom zelenilu ili plavetnilu. Bio je to svojevrstan izazov društvu, ne samo kineskom, pred kataklizmom sveopćih promjena i kao da je umjetnik htio reći - vidite kako priroda može biti ugodna, rekao je na otvaranju Glibota.

U tom evociranju godišnjih doba prevladava nadahnuće i optimizam, ali ipak gledatelj zastaje s divljenjem pred velikim slikama iz kojih izvire «rudarski posao», kako je rekao Glibota, svladavanja velike forme s mnogim sitnim detaljima i porukama gdje dominira dinamika, a rezultat svega je prava likovna poslastica prepuna hrabrosti i atraktivnosti, naglašavaju kustosi.

Budući da je riječ o ciklusu koji predviđa ukupno četiri samostalne izložbe značajnih kineskih umjetnika, uz već viđene Shija Liru i Yina Yanga, Mladen Lučić je najavio za kolovoz i posljednju Zhoua Yingchaoa. Na taj način pulska publika će imati priliku zaokružiti uvid u djela autora čiji je  udjel bitan kreator suvremene kineske likovne umjetnosti, po mnogima najvitalnije i najkreativnije današnje scene u svijetu.

Zahvaljujući pulskoj javnosti i medijima na dostojnom praćenju ovog ciklusa, Ante Glibota je podsjetio da Pulu na svom putu u nepoznato nisu zaobišli ni Dante, Joyce i Pound, a da je izložba Lija Zhuoa prije predstavljanja u MSUI/MACI-ju bila postavljena u
Le Centre Culturel de Rencontre Abbaye de Neumünster u Luksemburgu, potom u Espace Paragonu u Luksemburgu, a  poslije hrvatske izložbu će vidjeti njemačka i francuska publika. (M. ĆURIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter